x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cronica unei morţi neanunţate. Ultimele 24 de ore ale baschetbalistului Hardy Chauncey

Cronica unei morţi neanunţate. Ultimele 24 de ore ale baschetbalistului Hardy Chauncey

de Florian Tincu    |    12 Oct 2011   •   17:53
Cronica unei morţi neanunţate. Ultimele 24 de ore ale baschetbalistului Hardy Chauncey

"One more angel in Heaven" (Inca un inger in Rai )... Acesta a fost me­sa­jul pe care marti 11 octombrie, spre sea­ra, fostii colegi ai lui Hardy Chaun­cey – tanarul baschetbalist amer­ican ucis la Giurgiu – au dorit sa-l transmita tuturor acelora care cred ca putem pune capat nepasarii in fata celor ne iau camarazii de langa noi, vinovati pentru ca inca mai cred in american dreams, intr-o Romanie sfasiata de violenta, de framantari sociale, de coruptie, de orgolii politice...

● Ora 18:00. Sambata 8 octombrie, sala de sport din complexul "Marin Anastasovici" din Giurgiu gazduia derby-ul campionatului de baschet: CSS Giurgiu – Dinamo Bucuresti (Divizia A). Elevii Smaranditei Iliescu, managerul echipei giurgiuvene, au parut niste zburatori intre cele doua panouri. Victorie clara cu 91-86. Bucuria fara margini avea insa sa dureze doar cateva ore…

● Ora 21:00. Membrii echipei impreuna cu managerul si antrenorul Theo Evans propun sa sarbatoreasca victoria in restaurantul Rustic din Giurgiu. Cuiva ii vine ideea ca petrecerea ar putea continua intr-un local de noapte. Cativa dintre ei se hotarasc ca cel mai potrivit loc ar fi un club de fite din oras, Clubul "Emotione".

● Ora 23:15. Baschetbalistii insotiti de cativa fani permanenti ai echipei venisera sa sarbatoreasca victoria impotriva marei lor rivale din Capitala, insotiti si de catre cativa fani ai echipei. Conducatorul de joc al echipei giurgiuvene, americanul Hardy Chauncey (23 de ani), despre care colegii sai spuneau ca avea tot timpul zambetul pe fata, ca pe un tatuaj, avea motive sa fie fericit. Fusese, ca de obicei, cel mai bun jucator din teren. Inscrisese 22 de puncte. Concomitent, la alte cateva mese, avea loc una din "parangheliile" sap­ta­ma­nale ale unor clienti obisnuiti ai clubului, rude si apropiati ai lui Grecu Octavian, cel care conduce, in orasul de langa Dunare, clanul "Butoane".

● Ora 3:50. Fara ca ceva sa fi anuntat tragicul eveniment, Ionut Adrian Atanasoaie, zis Gypsanul, il loveste violent cu pumnul pe Hardy Chauncey (23 de ani). Surprins de lovitura, acesta este proiectat de pe postamentul pe care se afla masa baschetbalistului american. Impactul cu pardoseala dura a discotecii a fost ucigatoare. Din acest moment incep sa apara controversele privind modul cum baschetbalistul american a ajuns in starea critica in care a fost ridicat de Ambulanta.

● Ora 4:00. Colegii lui Hardy, pa­nicati, scot trupul inert al victimei din club incercand sa-l trezeasca din soc. Dupa 10 minute de incercari disperate tinerii suna la 112, solicitand o ambulanta.

● Ora 4:15. Medicul de pe ambulanta, dr. Firimita Mihaela, soseste la numai 3 minute dupa apel. Nici n-ar fi fost greu atata timp cat clubul se afla in imediata apropiere a Spitalului Judetean Giurgiu. Diagnosticul pus de aceasta imediat dupa ce Hardy a fost preluat a fost de "coma de etiologie neprecizata", nicidecum de coma alcoolica – asa cum au afirmat unii in mass-media.

● Ora 4:22. Cei doi medici de garda ai serviciului de urgenta din cadrul Spitalului Judetean Giurgiu (UPU) ii prin victimei o linie venoasa confirmand diagnosticul de traumatism cranio cerebral (TCC). Incep procedurile medicale de temporizare. Starea pacientului incepe sa se stabilizeze. Dupa cum ne-au declarat medicii, capul victimei prezenta multiple escoriatii si un vizibil traumatism facial. Este nevoie de un computer tomograf, lucru care lipseste spitalului. Aveam sa aflam ca "lipsa" se datora unei deficiente a sistemului, si nicidecum a celor din spital.

● Ora 8:59. Hardy Chauncey este trimis de urgenta spre Spitalul "Bagdasar Arseni" din Capitala, intr-o stare care intre timp se inrautatise.

● Ora 9:50. In serviciul de Urgenta al Spitalului "Bagdasar", Hardy este diagnosticat cu gradul de coma grava (Glasgow 9). Se pune problema unei operatii. Se fac analize. Urmeaza un tomograf computerizat. Analizele sunt clare, precizand ca baschetbalistul giurgiuvean nu avea alcool in sange si nici nu consumase droguri. Se impune interventia chirurgicala. Se incearca a se lua legatura cu Ambasada SUA si in acelasi timp cu familia Chauncez, care isi da consimtamantul.

● Ora 17:00. Victima intra in sala de operatie, urmand sa fie operat de catre unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Romania, dr. Sorin Constantin Craciunas. Urmeaza procedurile unei astfel de interventii. La scurt timp, victima sufera un prim stop cardio-respirator.

● Ora 17:30. Baschetbalistul ame­rican sufera un al doilea stop cardio-respirator, punand echipei de medici un mare semn de intrebare asupra capacitatii victimei de a supravietui.

● Ora 19:30. Hardy Chauncey este scos din sala de operatie pentru ca la scurt timp, circa o jumatate de ora, medicii sa constate decesul acestuia cauzat de profundele leziuni ale creierului.

Aceasta este de fapt "Cro­nica unei morti neanuntate". Tra­gicul final al unui tanar sosit in Romania cu credinta ca aici ar putea cunoaste gustul gloriei intr-un sport care in tara sa de origini se invata o data cu alfabetul, tinand loc deseori tinerilor de varsta lui de familie, de casa, de prieteni…

×