x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crucea Roşie: Donaţie pentru săraci

Crucea Roşie: Donaţie pentru săraci

de Diana Scarlat    |    11 Dec 2009   •   00:00
Crucea Roşie: Donaţie pentru săraci

Banca de Alimente a Crucii Roşii Române a primit cadou o maşină. Alimentele donate pentru nevoiaşi vor ajunge mai repede la beneficiarii din toată ţara, după ce Metro Cash & Carry România, Real-Hypermarket România şi MetroAG, parteneri activi ai proiectului, au donat astăzi o maşină de transport Ford Tranzit Furgon pentru a veni în sprijinul familiilor nevoiaşe. Maşina va asigura atât transportul alimentelor colectate din magazinele partenere către depozitul de alimente, precum şi de la depozit până la domiciliul beneficiarilor.

Proiectul "Banca de Alimente" a fost lansat de Crucea Roşie Română, în luna septembrie, cu scopul de a ajuta persoanele fără venituri sau cu posibilităţi materiale foarte mici. De la implementarea proiectului, peste 3.000 de familii cu venituri foarte mici au primit pachetele cu alimente distribuite de voluntari la domiciliul acestora. Pachetele conţin 12 kilograme de alimente de bază, precum ulei, zahăr, făină, mălai, orez, paste făinoase, conserve de carne sau peşte, conserve de legume, biscuiţi şi alte produse greu perisabile.

Din 26 septembrie, oricine poate contribui la sprijinirea nevoiaşilor, prin donaţii, în magazinele participante la proiect. Iniţiativa Crucii Roşii vine pe fondul impactului crizei economice mondiale şi al creşterii preţurilor la produsele alimentare. "Banca de Alimente a Crucii Roşii Române reprezintă o soluţie imediată de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici. Proiectul îşi propune implicarea întregii societăţi româneşti la nivel guvernamental, al producătorilor şi distribuitorilor de alimente, dar şi a fiecărui individ căruia îi pasă de semenii săI", spun reprezentanţii organizaţiei.

"Hrăniţi un vis, o lume fără foame!" este invitaţia Mihaelei Geoană, preşedintele Crucii Roşii, pentru toţi cei care i-ar putea ajuta pe nevoiaşi. "Companiile din România au demonstrat de nenumărate ori că au o politică de responsabilitate socială solidă. Ne bucură foarte mult parteneriatul cu Metro Cash & Carry România, Real-Hypermarket România şi MetroAG - Reprezentanţa în România. Prin implicarea acestor divizii, mai mulţi români au posibilitatea de a fi generoşi şi de a oferi sprijin celor nevoiaşi. Împreună, de Crăciun, vom împlini un vis: o lume fără foame!", spune Mihaela Geoană.

Proiectul presupune colectarea, stocarea şi distribuirea alimentelor greu perisabile către persoanele vulnerabile. Mai exact, conservele de orice fel şi alte alimente care au termen de valabilitate pe o perioadă îndelungată vor putea fi cumpărate din rafturile speciale ale magazinelor şi aşezate în coşurile speciale ale organizaţiei Crucea Roşie, urmând ca de acolo să plece spre un depozit, de unde vor fi distribuite beneficiarilor. Depozitul se află în Bd. Alexandru Averescu nr. 3 din Sectorul 1 al Capitalei, la Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale. În ajutorul celor săraci pot veni şi producătorii din industria alimentară sau alte companii care doresc să sponsorizeze proiectul.

 

TRANSPORTUL, O PROBLEMĂ
Pentru a se putea realiza acest proiect mai era nevoie de un singur lucru: transportul. Până acum s-au alăturat organizaţiei Crucea Roşie România câteva bănci şi companii, respectiv BCR, BRD, Carrefour, Mega Image, Altex, De Silva Intermed SRL, ultima donaţie foarte importantă fiind făcută astăzi de Metro Cash & Carry România, Real-Hypermarket România şi MetroAG, care au adus proiectului un furgon numai bun pentru a rezolva mare parte din problemele legate de transport. Pe lângă acestea, participă la realizarea proiectului companiile de telefonie Romtelecom, Cosmote, Orange şi Vodafone, care au oferit numere gratuite pentru donaţii.

În reţeaua de telefonie mobilă se vor putea face donaţii de 2 euro prin SMS, fără TVA, la numărul comun 877, iar prin Romtelecom se poate apela un număr taxabil, cu 2 euro pe apel. Crucea Roşie aşteaptă în continuare implicarea cât mai multor sponsori pentru susţinerea acestei acţiuni umanitare. În magazinele care participă la acest proiect există marcaje speciale pe rafturile cu alimente neperisabile şi locuri de colectare a donaţiilor.

Distribuirea se va face pe baza anchetelor sociale ale tuturor filialelor organizaţiei Crucea Roşie şi ale Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

DONAŢII. Crucea Roşie Română a demarat proiectul "Banca de Alimente" la sfârşitul lunii septembrie, la supermarketul Carrefour Orhideea din Bucureşti. Primele donaţii substanţiale au venit de la Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii, Cristina Copos şi Dominic Bruynseel, preşedintele executiv al BCR. Alimente cu perioadă lungă de garanţie, supe instant, conserve, suc de roşii, zahăr, făină, ulei, biscuţi, dar şi legume şi fructe proaspete, absolut necesare pentru sănătatea oamenilor, au umplut din prima zi coşurile pentru alimente de la Carrefour Orhideea.

La fel s-a întâmplat, tot în prima zi, şi la supermarketul "Mega Image" din Bulevardul Ion Mihalache. Proiectul fost lansat în Capitală şi în judeţele Argeş, Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Iaşi, Bihor, Sibiu, Suceava, Vrancea. La 26 noiembrie, "Banca de alimente" s-a extins în alte 23 de magazine din ţară, prin intrarea în proiect a partenerului Real - Hypermerket România, astfel, proiectul fiind acum reprezentat în 90 de hypermarketuri.

Această iniţiativă poate fi o soluţie imediată de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici, fiind o iniţiativă a Crucii Roşii Române, preluată după modelul unor proiecte similare derulate cu succes, în ţări din Uniunea Europeană, precum şi în SUA şi Canada.

×
Subiecte în articol: observator