x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crucea Roșie Română sărbătorește 142 de ani de activitate umanitară

Crucea Roșie Română sărbătorește 142 de ani de activitate umanitară

06 Iul 2018   •   10:14
Crucea Roșie Română sărbătorește 142 de ani de activitate umanitară

Pe 4 iulie 2018, Crucea Roșie Română a sărbătorit 142 de ani de când voluntarii săi, ghidați de principiul umanității, au fost mereu prezenți acolo unde oamenii au avut cea mai mare nevoie. Evenimentul aniversar a fost organizat în grădina Palatului Elisabeta, unde au participat voluntari, reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ai Administrației Prezidențiale, ai instituțiilor statului și ai societății civile, parteneri și prieteni ai Crucii Roșii Române.

 

În cei 142 de ani de activitate neîntreruptă, Crucea Roșie Română a fost condusă de 22 de președinți, personalități de seamă ale istoriei țării noastre, medici iluștri, profesori, istorici. Fondatorul și primul președinte al organizației a fost Prințul Dimitrie Ghica, urmat la conducere de George Gr. Cantacuzino, Ion Kalinderu și nu în ultimul rând de Alexandru Marghiloman, cel care a coordonat activitatea Crucii Roșii în timpul Marii Uniri din 1918. Începând din anul 2015, președintele Crucii Roșii Române este Custodele Coroanei, Principesa Margareta, care continuă o tradiție istorică, începută de Regina Elisabeta, Regina Maria și Regina Elena.

           

“În Anul Centenarului, onorăm contribuția voluntară, în Primul Război Mondial, a femeilor infirmiere ale Crucii Roșii din România. La acea vreme, Regina Maria a creat sistemul de ambulanțe și s-a alăturat Crucii Roșii cu dăruire și curaj în acțiunile de ajutorare a răniților. Astăzi, toți ce prezenți aici, precum și miile de voluntari din organizația noastră suntem mândri de a continua să servim, în fiecare zi, Principiile Crucii Roșii.”, a declarat Costodele Coroanei.

 

Crucea Roșie Română are astăzi 6.600 de voluntari și 380 de angajați care reușesc să sprijine, în fiecare an, peste 500.000 de oameni, din comunitățile afectate de diverse probleme. „Astăzi, când sărbătorim 142 de ani de la înființare, Crucea Roșie Română mulțumește voluntarilor și tuturor celor care îi sunt alături și îi invită să îi rămână alături, pentru că doar uniți putem duce mai departe misiunea pentru umanitate”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Roșii Române. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 721 subfiliale și 502 comisii.

 

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

 

×
Subiecte în articol: crucea rosie Crucea Roşie Română