x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Csaba Takacs: Folosirea limbii materne este consacrată în legislaţia internă

Csaba Takacs: Folosirea limbii materne este consacrată în legislaţia internă

13 Mar 2010   •   00:00

Preşedintele executiv al UDMR, Csaba Takacs, a declarat, astăzi, că nu vede nimic nou în hotărârea referitoare la declararea limbii maghiare ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, adoptată în urmă cu o zi la Sfântu Gheorghe, arătând că limba maghiară este folosită în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, având cadru legal.

Takacs a arătat că România a semnat Carta Limbilor Regionale şi Comunitare iar din acest punct de vedere folosirea limbii materne este consacrată în legislaţia internă şi nu îşi explică de ce întotdeauna acest lucru este privit ca o noutate, din moment ce se foloseşte în relaţia cu autorităţile statului în zonele în care comunităţile minoritare au o anumită pondere.

Preşedintele executiv al UDMR a precizat că vede manifestarea de la Sfântu Gheorghe ca fiind expresia unui grup care, în baza dreptului la libera exprimare, a dorit să organizeze o dezbatere pe această temă, informează Agerpres. Takacs a mai precizat că participarea unor aleşi ai Uniunii nu a angajat cu nimic formaţiunea.

Acesta a arătat că UDMR nu şi-a asumat politic participarea la această manifestare şi că se bucură că anumite organizaţii sprijină ceea ce este prevăzut demult în programul UDMR, principiile de autonomie şi folosirea limbii materne.

×
Subiecte în articol: observator