x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSAT a decis: România va cumpăra avioane multirol

CSAT a decis: România va cumpăra avioane multirol

27 Sep 2012   •   13:51
CSAT a decis: România va cumpăra avioane multirol

Membrii Consiliul Suprem de Aparare a Tarii au aprobat cumpararea avioanelor multirol. Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a prezentat demersurile intreprinse in vederea initierii programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene.

"Membrii Consiliului au aprobat 'Conceptia de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana' in cadrul programului 'Avion multirol al Fortelor Aeriene' in concordanta cu interesele esentiale de securitate ale tarii si cu angajamentele asumate de Romania in cadrul organizatiilor europene si nord-atlantice", se arata intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale.

La inceputul lunii august, Dobritoiu afirma ca procesul de achizitie a avionului multirol de catre Armata romana a fost accelerat, urmand ca in circa doua luni sa se ia o decizie, dupa dezbatere in CSAT. Dobritoiu declara atunci ca modelele de avioane avute in vedere sunt avioanele de generatia a V-a.

Totodata, CSAT a concluzionat ca Armata Romaniei are capacitati limitate de a-si indeplini misiunile ce-i revin si au decis ca, la viitoare sedinta a Consiliului, Guvernul sa prezinte un program multianual de restabilire a capacitatii de lupta a acesteia.

La sedinta de astazi a CSAT s-a analizat starea Armatei Romaniei, punandu-se in discutie capacitatea de lupta pe timp de pace si de razboi, precum si participarea la misiunile internationale, potrivit comunicatui Administratiei prezidentiale.

O alta tema pe agenda sedintei a constituit-o evaluarea riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale, ca fundament pentru intocmirea "Planului National de Prioritati Informative pentru anul 2013".

De asemenea, s-au evaluat amenintarile la adresa securitatii nationale si vulnerabilitatile de securitate identificate in contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).

×