x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu 36.600 de lei scapati de pericol

Cu 36.600 de lei scapati de pericol

20 Dec 2004   •   00:00

Craciunul bate la usa si probabil ca in aceasta perioada fiecare cumpara carne de porc sau isi taie godacul din curte. Ca sa va priasca friptura, nu uitati sa duceti carnita la analiza inainte de a o consuma. Altfel, riscati sa va imbolnaviti de trichineloza.

FLORINA ZAINESCU

PROGRAM. In Bucuresti, examenul trichineloscopic se efectueaza la sediul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor - Matache, Floreasca, Colentina, Stefan cel Mare, Delfinului, Unirii, Minis, Nicolae Grigorescu, Serban Voda, Berceni, Sudului, 13 Septembrie, Plevnei, Crangasi, Drumul Taberei si Gorjului. Acestea vor functiona in perioada 15-24 decembrie 2004, intre orele 8:00-20:00. In zilele de 25 si 26 decembrie numai Laboratorul Sanitar Veterinar Ilioara mai face analize.

La examenul trichineloscopic trebuie sa mergeti cu o bucatica de muschi intercostal, pulpa sau limba. Examenul costa 36.600 lei/proba. Insa analizele se fac gratuit pentru probele recoltate de la animale provenite din ograzile de pe raza de activitate a circumscriptiei sanitare veterinare teritoriale. Cand va duceti cu carnea la laborator, trebuie sa aveti la dumneavoastra buletinul sau cartea de identitate.

MARCA. Atunci cand mergeti la macelarie, verificati existenta marcii de sanatate pe bucata de carne pe care vreti sa o cumparati. Carcasele de carne care cantaresc mai mult de 65 kg trebuie sa fie marcate in urmatoarele locuri: fata externa a coapselor, zona lombara, spate, piept si spata. Cele cu greutate mai mica de 65 kg se marcheaza cel putin pe fiecare pulpa, pe fata externa a fiecarei spete si pe una dintre fetele laterale ale capului. Carnea transata si ambalata este marcata cu numarul de autorizatie veterinara a autoritatii de transare. Marca se aplica pe eticheta fixata pe ambalaj, astfel incat sa fie distrusa cand este despachetata carnea. In plus, eticheta trebuie sa poarte un numar de serie.

×
Subiecte în articol: observator