x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu bursă, fără bursă!

Cu bursă, fără bursă!

de Alina Gavrila    |    18 Apr 2008   •   00:00
Cu bursă, fără bursă!
Sursa foto: Lucian Alecu/

Studentul român duce un trai mizer. Cei mai mulţi dintre ei supravieţuiesc cu cîteva sute de mii de lei zile întregi şi aşteaptă pachetele de acasă ca pe nişte cadouri de Crăciun.

NEAJUNSURI - Studenţii romîni trăiesc de azi pe mîine


Studentul român duce un trai mizer. Cei mai mulţi dintre ei supravieţuiesc cu cîteva sute de mii de lei zile întregi şi aşteaptă pachetele de acasă ca pe nişte cadouri de Crăciun. Viitorii intelectuali ai ţării se obişnuiesc din facultate cu sărăcia, neajunsurile şi buzunarele goale.

Dacă stai de vorbă cu un student ai rămîne surpris de cît de puţin are nevoie pentru un trai decent. Foarte mulţi dintre ei sînt obişnuiţi să trăiască modest şi nu îndrăznesc să spere la mai mult. Un student cheltuieşte, în medie, 900 – 1.000 de lei pe lună. Aceşti bani se duc pe cazare (dacă stau la cămin), mîncare, transport şi cărţi, în timp ce o bursă de studiu este de doar 300 de lei. La Universitatea Bucureşti, bursa ajunge pînă la 300 de lei, iar la Academia de Studii Economice studenţii primesc 350 de lei. Bursele sociale variază între 200 şi 300 de lei.


AJUTOR DE LA STAT. În conformitate cu Legea Învăţămîntului nr 84/1995 art. 172(1) şi H.G. nr 558/1998, studenţii de la cursuri de zi pot beneficia de burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social. Dar şi cei care studiază la cursuri de zi, cu taxă, în învăţămîntul superior de stat, pot beneficia de burse. Fondurile pentru acordarea burselor sînt repartizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în funcţie de numărul de studenţi români de la cursurile de zi finanţaţi de la buget. Principiul proporţionalităţii numerice se respectă pentru repartizarea fondului de burse pe facultăţi, iar în cadrul facultăţilor pentru repartizarea pe secţii şi ani de studii. Bursele se acordă studenţilor din învăţămîntul superior de stat, cursuri de zi, care studiază pe locuri finanţate de la buget sau pe locuri cu taxă (conform Legii 133/2000). Bursele de merit şi bursele de studiu se acordă în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură, iar cursanţilor de la învăţămîntul post­universitar, prin concurs. Pot primi burse numai studenţii care şi-au îndeplinit integral activităţile prevăzute în planul de învăţămînt. Ele se atribuie la începutul anului universitar şi nu se revizuiesc.


UITE BANII, NU SÎNT BANII! Legile sună bine, însă realitatea este alta. Studenţii Universităţii Bucureşti se plîng că nu-şi primesc la timp banii şi de multe ori ajung să rămînă fără nici un leu în buzunar în aşteptarea bursei. “Numai student bursier să nu fii în România. Dacă ajungi să depinzi de banii primiţi de la facultate sigur mori de foame. În primul semestru, bursa nu se dă lunar, se dă cumulată în decembrie (pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie), cu specificaţia că pentru luna decembrie se dă mai puţin pentru că e vacanţă. Partea dureroasă pentru noi, studenţii, este că nu există o dată fixă la care se dă bursa. E după cum bate vîntul sau după interesul celor care gestionează banii. De exemplu, bursa pentru ianuarie a fost dată pe data de 11 februarie, exact în afara sesiunii şi după ce s-au asigurat că nu mai sînt studenţii în Bu­cureşti. Problema este că atunci cînd nu-ţi iei bursa la timp e de rău. Adică te aşteaptă o serie de drumuri pe la secretariate. Poate, poate îţi primeşti banii. Mai întîi trebuie să te duci la Facultatea de Drept între 10 şi 15 ale lunii, numai între orele 12:00 şi 14:00 şi să faci o cerere cum că nu ţi-ai luat banii. Dar asta nu e tot. Doamnele se­cretare sînt atît de «drăguţe», încît nu se obosesc să ne dea explicaţii cu privire la modul în care ne putem ridica banii. Ceea ce e foarte interesant este că bursele pentru ianua­rie intraseră în conturi încă de cînd eram în sesiune, mai precis de pe data de 5 sau 6 februarie, dar pro­babil că dobînzile de la bancă erau mai atractive”, ne-a povestit Mihai, student la Facultatea de Geografie.


SOFT ÎNVECHIT. Pe de altă parte, conducerea Universităţii Bucureşti prezintă lucrurile altfel. “Este adevărat că am avut unele probleme cu bursele, însă aceste nereguli au fost din cauza băncii, nu vreau să-i dau numele, că nu are rost. Această bancă are un soft vechi şi din această cauză nu au intrat banii la timp. Pe de altă parte, au fost anumite deficienţe şi din partea studenţilor. Sînt foarte mulţi care nu vor carduri, vor banii în mînă. Din 3.901 bursieri cîţi avem în prezent, 77% îşi iau bursele pe carduri, însă am hotărît ca din toamnă toţi studenţii bursieri să beneficieze de carduri. Astfel nu vor mai fi probleme”, ne-a declarat Dana Marinescu, prorector pe pro­bleme studenţeşti ASE.

Şi cum în aceste zile au loc mai multe tîrguri de joburi pentru studenţi, singura recomandare din partea noastră ar fi să încerce să-şi găsească o slujbă, chiar şi cu jumătate de normă. Un ban în plus nu are cum să strice.

 

Cuantumuri

Bursa de studiu este de 300 lei/ lună, bursa de merit este de 350 lei/ lună, bursa de ajutor social este de 250 lei/ lună, iar bursa de performanţă este de 390 lei/ lună. Bursele de merit se acordă în următoarele cazuri:

– studenţilor cu rezultate deosebite la învăţătură,

– studenţilor cu performanţe ştiinţifice. Bursele de performanţă şi cele sociale se acordă 12 luni pe an.

×
Subiecte în articol: observator studenţii banii bursa bursele