x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii care vor plăti semnificativ mai mult la facturi începând din această iarnă. Cu cât scad subvențiile la energie

Românii care vor plăti semnificativ mai mult la facturi începând din această iarnă. Cu cât scad subvențiile la energie

de Rredacția Jurnalul    |    07 Sep 2023   •   10:30
Românii care vor plăti semnificativ mai mult la facturi începând din această iarnă. Cu cât scad subvențiile la energie

Una dintre măsurile pe care Guvernul vrea să le ia pentru reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat este eliminarea subvenției pentru încălzirea din sistemul centralizat.

Vestea bună este că acest lucru nu se va produce brusc, ci treptat, în mai multe etape. De exemplu, în această iarnă, după ce va intra în vigoare ordonanța de urgență, gigacaloria din Capitală va fi subvenționată doar în proporție de 70%, în timp ce în țară nivelul va fi chiar mai mic, de 50%.

Din anul al doilea, adică începând cu 2025, subvenția va urma să fie de maximum 60% din costul total de producție al gigacaloriei în București și de maximum 40% pentru alte regiuni ale țării. 

În această iarnă, bucureștenii vor avea de plătit mai mult, subvenția scăzând cu aproximativ cinci procente.

În al treilea an, adică din 2026, procentul este chiar mai mic. Este vorba despre 50% în București și 30% în alte zone ale țării. 

Furnizorii de energie susțin că au ajuns să facă împrumuturi bancare pentru că sumele pentru subvenționarea facturilor nu au mai fost achitate de stat, în unele cazuri, chiar și de jumătate de an.

Furnizorii spun că nu fac presiuni pentru eliminarea subvențiilor, dar ar vrea sa fie plătiți la timp, pentru a putea să își continue activitatea. 

arges

×
Subiecte în articol: scad subventiile energie