x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Culisele misiunii de salvare de la Nisa

Culisele misiunii de salvare de la Nisa

de Irina Stoica    |    21 Iul 2016   •   15:40
Culisele misiunii de salvare de la Nisa
Sursa foto: AP

Masacrul de la Nisa s-a încheiat cu cinci români pe lista victimelor şi a declanşat una dintre cele mai ample operaţiuni ale autorităţilor române în Franţa. Consulatele, Ambasada, Biserica s-au mobilizat pentru a-i găsi, identifica şi ajuta pe românii care au avut de suferit în urma atacului. Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, s-a aflat la Nisa şi a vorbit, pentru Jurnalul Naţional, despre emoţiile şi greutăţile din acele zile de tensiune maximă.

Pentru cei care s-au aflat pe Promenade des Anglais în momentele în care un terorist a intrat în mulţime cu un camion de aproape 20 de tone, ceea ce au văzut şi au auzit va fi imposibil de uitat până în ultimele lor clipe. Şocului, groazei şi durerii din acea seară le-au urmat însă zile şi nopţi de muncă şi eforturi chinuitoare pentru ca supravieţuitorii să fie găsiţi, identificaţi şi sprijiniţi. Familiile despărţite trebuiau reunite, morţii şi răniţii, identificaţi, iar cei dispăruţi, găsiţi. A fost o probă de foc nu doar pentru autorităţile franceze, ci şi pentru reprezentanţii tuturor ţărilor ai căror cetăţeni au avut de suferit în urma atacului dement. Cu cinci români pe lista victimelor, atacul a fost o probă dură şi pentru autorităţile române. O ambasadă şi două consulate s-au mobilizat pentru a le veni în ajutor românilor. Au fost la spitale, la Centrul pentru Situaţii de urgenţă din Nisa, care gestionează şi situaţia decedaţilor, la Centrul de primire şi consiliere a familiilor. „Au fost momente de mare emoţie, de tensiune, de apăsare, de aşteptare. Sprijinul cel mai important a venit şi vine de la medici, de la personalul medical, acei oameni lucrează zi şi noapte, sunt acolo cu victimele în permanenţă şi fac gesturi absolut minunate. Este foarte greu şi pentru ei să vadă ce le-a fost dat să vadă în ultimele zile. M-am dus, la un moment dat, la un medic care îl operase pe unul dintre compatrioţii noştri ca să îi mulţumesc pentru ce a făcut. Pur şi simplu a izbucnit în lacrimi. Există o mobilizare mare şi pe reţelele sociale în favoarea românilor care au avut de suferit după atac, şi de acolo au veni informaţii importante. Preotul român din Nisa, părintele Radu Totelecan, a fost, şi el, un sprijin foarte important în cele mai grele momente. Noi, cei de la Amabasadă, consulul onorific din Nisa, consulul din Marsilia, am fost, la rândul nostru, acolo şi am sprijinit cât am putut”, spune ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.

Diplomatul a descris, pentru Jurnalul Naţional, procedurile complexe de identificare a victimelor. „Există o comisie sau mai multe comisii care se ocupă de identificarea victimelor, fie că e vorba de răniţi, fie că e vorba de decedaţi. Sunt oameni din diverse instituţii, de la Poliţia judiciară, medici legişti, se iau teste ADN, se combină toţi aceşti factori şi la sfârşit există un verdict clar. Până nu există acest verdict nu este comunicat nimic, de aici şi aşteptarea. Am văzut oameni din mai multe ţări care se plângeau că aşteaptă de prea mult timp, că totul durează prea mult. Evident că în asemenea momente fiecare minut, fiecare secundă pare prea mult, dar încet-încet toţi au aflat ce s-a întâmplat cu rudele lor. Un ofiţer de poliţie judiciară şi un psiholog informează rudele victimelor, odată ce este certă identitatea celor decedaţi”.

 

Cristian Coman este singurul român aflat pe lista celor care au murit în atentatul de la Nisa. Rudele românului l-au plâns în timp ce stăteau la căpătâiul soţiei lui, Adriana, şi al copilului de opt ani, Denis, grav răniţi, şi ei, în atentat. Au sperat, mai ales în primele zile de după atentat, când Cristian era dat dispărut, că tânărul va fi găsit în viaţă. „Nu cred că cineva îşi pierde speranţa până nu primeşte vestea tragică de care, din păcate, membrii acestei familii greu încercate au avut parte. Bunica băieţelului, care este şi mama Adrianei Coman, este un monument de curaj. A venit la Nisa cu un alt membru al familiei, un văr, care, şi el, s-a dovedit un exemplu de calm, cât de calm poţi să fii în astfel de situaţii. Se sprijină unii pe alţii şi sunt convins că le vor acorda un sprijin important mamei şi copilului rămaşi în spital. Vestea bună este că starea celor doi este pozitivă, se îmbunătăţeşte de la o zi la alta”, spune ambasadorul.

„În întreaga comunitate există oameni care vor rămâne acolo pentru românii răniţi. Sunt medici români care lucrează la Nisa care s-au oferit să fie o interfaţă între pacienţii români şi sistemul medical francez. E multă solidaritate în jurul lor”.  Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa

 

După ce legiştii confirmă identitatea unei victime, pe baza probelor ADN, rudele sunt informate în prezenţa unui reprezentant al Poliţiei Judiciare şi a unui psiholog pregătit să le ajute să depăşească mai uşor şocul iniţial.

×