Extinderea dosarului HIDROPRAHOVA la tarifele de apa din Bucuresti poate sa bage Parchetul anticoruptie in hatisul reglementarilor europene si al contractelor avizate de UE, BEI SI BERD.
Comunicatul DNA anunta, in esenta, retinerea a trei persoane pentru manevrarea preturilor la tarifele de apa prin trafic de influenta asupra consilierilor municipali.
Triunghiul Moisescu-Berevoianu-Semenescu a reusit sa determine cresterea preturilor la serviciile de apa din Bucuresti, compania APA NOVA obtinand profituri substantiale,in opinia procurorilor.
Cum au evoluat tarifele la apa rece in Capitala?
- Din 1 ianuarie 2012 apa potabila este facturata cu pretul unic de 4,79 lei/mc, inclusiv tva.
- Tariful pentru apa de canalizare-preluare , transport,procesare este 1,07 lei/mc
- De la 1 ianuarie 2015, apa potabila are pretul unic de 5,75lei/mc, inclusiv tva
- Tariful pentru apa uzata-canalizare urca la 1,28 lei/mc
Pentru a intra in vigoare aceste tarife urmeaza proceduri standard de avizare, conform unor reglementari legale , corelate cu norme comunitare.
De asemenea, sistemul de finantare a investitiiilor in reteaua de apa-canal ,tratare a apelor uzate sunt stabilite prin contractul de concesiune si au fost aprobate dupa consultari cu finantatorii internationali si institutii UE,participante la finalizarea statiei de epurare de la Glina, in operarea Apa Nova.
Tarifele sunt aprobate prin vot,dupa analiza comisiilor de specialitate, de plenul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Ele intra in vigoare doar dupa avizul Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de utilitati publice -ANRSC
Procurorii au difuzat informatii despre un mecanism fraudulos de stabilire a pretului la serviciile de apa-canal inainte de a avea documentele de baza-contracte Apa Nova, contracte concesiune, documentatii avizare ANRSC.