x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum au ajuns românii cei mai sănătoşi europeni. Vezi topul UE

Cum au ajuns românii cei mai sănătoşi europeni. Vezi topul UE

15 Feb 2012   •   10:52
Cum au ajuns românii cei mai sănătoşi europeni. Vezi topul UE

Unul din cinci romani sufera de o boala cronica. Mai precis, 19,7% dintre romani sufera de o maladie de lunga durata, tara noastra ocupand astfel penultimul loc in Europa.

Pe ultima pozitie se plaseaza Bulgaria, cu 19,2% dintre cetateni diagnosticati cu o boala cronica.

Conform unui Top realizat de Econtext, tara cu cei mai multi bolnavi cronici din Uniunea Europeana este Finlanda, unde 44,5% din populatie sufera de o maladie de lunga durata.

Dupa finlandezi urmeaza estonienii, cu 42,7%.

'Performanta' romanilor si bulgarilor este, insa, una strict statistica – o statistica inselatoare. Avem o rata scazuta a bolnavilor cronici intrucat romanii (si bulgarii) nu isi fac controale medicale regulate si prefera 'sa-si duca boala pe picioare', ajungand la doctor in situatii de urgenta.

Vest-europenii au cultura controalelor medicale regulate si de aceea par mai bolnaviciosi. Daca romanii s-ar 'cauta' cum o fac finlandezii, probabil s-ar descoperi ca mai bine de jumatate sufera de boli cronice, intrucat regimul de viata al finlandezilor este, evident, mai sanatos, decat al romanilor. Nu este greu de imaginat ce s-ar intampla cu sistemul medical si farmaceutic din tara, care nici in regimul actual nu face fata, daca ar creste numarul bolnavilor cronici care au nevoie de ingrijire permanenta si de medicatie (gratuita sau compensata, pentru asigurati).

Conform analizei Econtext, doar 5,8% dintre angajatii din Romania sufera de o boala cronica, media europeana fiind de 20%. La fel, doar 4,1% dintre romanii fara ocupatie au o boala de lunga durata, media europeana fiind de 30%!

In cazul pensionarilor, 52,9% este rata bolnavilor cronici la noi, media in UE fiind de 57%.

Vezi topul european al bolnavilor cronici aici.

×
Subiecte în articol: topul bolnavilor cronici din europa