x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum îşi bat joc românii de apelurile de urgenţă, 112

Cum îşi bat joc românii de apelurile de urgenţă, 112

17 Ian 2014   •   13:58
Cum îşi bat joc românii de apelurile de urgenţă, 112

Peste 70% din apelurile la serviul de urgenţă 112, înregistrate pe parcursul anului trecut, au fost “false”, arată statistica Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, cei care administrează Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

În 2013, la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite 17,4 milioane apeluri. Dintre acestea, doar 29% au fost reale. Cele mai multe apeluri false au fost iniţiate din judeţele Covasna, Călaraşi şi Mureş.

Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt realizate de pe cartele pre pay.

Urmare a constatărilor făcute, 10.892 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti. De constatarea şi sancţionarea acestor contravenţii se ocupă Poliţia.

Multe persoane, dintr cele care sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. De asemenea, unele persoane solicită informaţii despre numere de telefon, sfaturi medicale şi cer legătura cu diverse instituţii sau persoane publice.




 



 

×