x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum pedepsea Securitatea studenții turnați de Petrov

Cum pedepsea Securitatea studenții turnați de Petrov

14 Oct 2021   •   15:59
Cum pedepsea Securitatea studenții turnați de Petrov

Mai mulți dintre colegii lui Traian Băsescu de la Institutul de Marină au primit sancțiuni de la Securitate, în urma notelor informative date de Băsescu, arată o serie de documente publicate de Grupul de Investigații Politice.

 

Printre cea mai comună pedeapsă primită de aceștia se număra interdicția de a părăsi țara. Este cazul lui Cornel Dimitriu, care a fost avizat negativ să activeze ca ofițer pe o navă românească ce pleca în străinătate, după o notă informativă dată de Traian Băsescu „Petrov”, în care acesta spunea despre Dimitriu că „ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămînă acolo.” Ofițerul de Securitate însărcinat cu supravegherea informativă a Institutului de Marină a dat aviz negativ plecării lui Dimitriu, în 1975, care apoi a avut timp de doi ani interdicția de a părăsi țara.

 

La trei luni de la nota primită de la Băsescu, locotenent colonelul de Securitate Gheorghe Tudor a redactat, la rândul lui, o Notă prin care propunea avizarea negativă a unei eventuale desemnări a lui Dimitriu Cornel ca ofiţer pe navele româneşti ce vor pleca în străinătate. Motivul invocat de Securitate era tocmai acela că „se deţine material informativ furnizat de colaboratorul PETROV, din care rezultă că elevul Dimitriu Cornel ar fi dispus ca, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo”. „Având în vedere aspectele raportate mai sus, a concluzionat ofițerul de Securitate, propunem a se aviza negativ”.

 

Constantin Daraban și Constantin Simionescu, alți doi colegi turnați de Băsescu la Securitate, au fost opriți din a activa pe vase de pescuit oceanic, primul pentru că a vândut un ceas și o pereche de butoni, iar al doilea pentru că a afirmat că tinerii din Occident sunt mai liberi și au mai multe drepturi decât cei din România.

 

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu petrov