Orice up-grade important de retea in telefonia mobila, atat pe zona de voce, cat si in traficul de date, a inclus din start si DN1. Si nu e de mirare avand in vedere ca DN1 este una dintre cele mai circulate artere nationale, poarta a Bucurestiului catre statiunile de pe Valea Prahovei, cale de acces catre Aeroportul international "H. Coanda" sau artera comunicationala intre zonele business/rezidentiale din nordul Capitalei.
Ca esti sofer sau doar pasager pe sosea, telefonul mobil e tovaras de drum, partener diurn si nocturn, secretara, sursa de informatii. Toate bune si frumoase, calci pedala, mai dirijezi biznisul in goana masinii sau doar raspunzi la un apel de la o persoana importanta cand... ca un fur, cineva/ceva te lasa fara semnal, in ciuda antenelor care acopera (si) DN1. Scapi o injuratura sau, mai simplu si modern, "wtf?!", te uiti cu un ochi la ecranul mobilului si nu intelegi nimic. De parca ai fi trecut printr-o zona crepusculara, la iesirea din Bucuresti. Se intampla o data, de doua ori, incepi sa faci niste conexiuni, aducandu-ti aminte de zonele prin care treceai in momentul perturbarii semnalului GSM. Ca intr-un puzzle, incepi sa asezi piesele: ba un gard verde, inalt si foarte lung, ba un camion cu prelata la poarta, ba niste uniforme: chiar pe DN1, obiectiv strategic, Statul Major al Fortelor Aeriene; dinspre str. Jandarmeriei, "culoarul" special creat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si, oarecum in diagonala fata de SMFA, Centrul de Comunicatii Aero si Informatica si perimetrul Academiei de Politie. Totusi, pentru reglementari in vigoare, am intrebat la operatori, dar acestia au indicat mai departe catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii. Al carei presedinte, Catalin Marinescu, s-a uitat prin hrisoave si a pus degetul pe articole si alineate: "Conform art. 4 din HG88/2003, procedura de blocare/perturbare a semnalului GSM este legala numai in cazul in care este utilizata exclusiv in cadrul activitatilor din domeniul sigurantei publice, din domeniul sigurantei statului, inclusiv cel al protectiei intereselor economice ale statului, daca aceste interese se refera la siguranta statului, din domeniul apararii nationale, precum si in cadrul activitatilor statului din domeniul dreptului penal".
Pai daca "pertubarea legala" bate "acoperirea publica GSM", n-ar strica macar un indicator, un panou de informare, o tabla scrisa cu creta, asezata-n varf de bat? Si, eventual, sa apara si un desen cu arc de cerc ca sa stim pe unde sa ocolim anumite zone din DN1. Sa perturbati bine!