Uunartoq Qeqertaq este una dintre cele mai noi insule ale planetei, aceasta aparand in 2006, dupa ce gheata din apropierea cercului arctic s-a topit si s-a retras spre nord. Este situata la 547 de kilometri de cercul arctic, la est de Groenlanda, iar numele insulei, in limba inuita, inseamna "Insula imcalzita".
Este doar una dintre noile insule care vor fi incluse in cea de-a 13-a editie a "Times Comprehensive Atlas of the World", considerat cel mai cuprinzator si exact atlas din lume.
Noua editie a atlasului mai cuprinde si schimbarile de pe harta politica a lumii, in special in Africa (aparitia Sudanului de Sud), totalizand aproape 7.000 de schimbari fata de editia precedenta, printre care si devierea cursurilor unor rauri de catre oameni.
Cele mai evidente schimbari s-au petrecut la poli, din cauza topirii ghetii. Harta Groenlandei va fi colorata cu mai mult maro pe margini, avand in vedere ca in jur de 15% (300.000 de kilometri patrati) din gheata insulei s-a topit. Si Antarctica s-a mai micsorat, mai ales dupa ce bucatile de gheta Larsen B (3.200 de kilometri patrati) si Wilkins (405 kilometri patrati) s-au desprins de mal.
Pe de alta parte, marea Aral din Asia Centrala, care cu 80 de ani in urma se micsorase cu 75% din volumul ei este acum mai mare decat era acum cinci ani, dupa ce autoritatile din Kazahstan au deviat cursul raurilor, premitandu-le sa se verse din nou in mare.
In alta parte a Asiei, insule apar la gurile de varsare a fluviilor Gange sau Yangtze, datorita aluviunilor aduse din muntii Himalaya.
Raurile Rio Grande, Huang He, Colorado au ajuns sa sece in fiecare vara. In Mongolia, raul Ongyin Gol a fost deviat pentru a permite exploatarea aurului, in timp ce raul Colorado nu mai are un debit suficient de mare pentru a se varsa in mare, an de an.
"Ingrijorarea noastra este ca, in viitorul apropiat, formatiuni geografice importante vor disparea definitiv", a declarat Jethro Lennox, editorul atlasului, care spune ca in 30 de ani Groelanda ar putea disparea de pe harta.
Peste 80% din insula este acoperita de gheata. Greutatea ghetii a facut ca pamantul de dedesupt sa formeze o depresiune care ajunge si la 300 de metri sub nivelul marii in centrul insulei. In cazul in care gheata s-ar topi de pe Groelanda, insula ar fi inghitita de ape.