Judecătorii Tribunalului Sibiu au decis să suspende pentru a doua oară dosarul de corupţie în care este judecat liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog şi social-democratului Ion Vulpe, şi să-l trimită Curţii Constituţionale pentru judecarea excepţiilor invocate.
Săptămâna trecută, cei doi foşti directori ai Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, Manţog şi Vulpe, au cerut suspendarea procesului învocând egalitatea în drepturi fără discriminare, dreptul la muncă, accesul la informaţii de interes public şi accesul la activităţi economice. Conform anchetatorilor, prin suspendarea procesului Ionel Manţog şi Ion Vulpe scapă de eventualele condamări ale judecătorilor, prin prescrierea faptelor.
Instanţa de judecată din cadrul Tribunalului Sibiu a decis suspendarea procesului în dosarul strămutaţilor de lux în care sunt judecaţi Ionel Manţog şi Ion Vulpe directori în cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia.
Potrivit dispoziţiei judecătorului, a fost admisă cererea formulată de inculpaţii Manţog şi Vulpe, fiind sesizată Curtea Constituţională a României în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate invocate.
În aceste condiţii, judecătorii sibieni au decis suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate, soluţia fiind definitivă.
Cererea de suspendare a procesului în care sunt judecaţi Ionel Manţog şi Ion Vulpe a fost formulată de avocaţi în urmă cu o săptămână când a fost invocat faptul că "DNA a făcut exces de zel în acest caz, încîlcând drepturile celor doi inculpaţi, drepturi prevăzute în Constituţia României, respectiv, egalitatea în drepturi fără discriminare, dreptul la muncă, accesul la informaţii de interes public şi accesul la activităţi economice.
Dosarul a mai fost suspendat şi trimis la Curtea Constituţională în urmă cu doi ani, după o solicitare a inculpatului Ion Vulpe. Atunci, magistraţii Curţii au decis că excepţiile de neconstituţionalitate nu se confirmă şi au retirmis cauza la Tirbunalul Sibiu pentru judecarea de fond. Cei doi foşti directori au câştigat, totuşi, doi ani din termenul de prescripţie.
FAPTE
Din probele administrate de procurori a reieşit că, în perioada iunie-octombrie 2002, inculpaţii Manţog Ionel şi Vulpe Ion, directori în cadrul CNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. În schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu. În felul acesta ei au beneficiat de un folos necuvenit totalizând 869 300 lei, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO. De menţionat că planurile de producţie şi investiţii ale CNLO erau informaţii de serviciu, nepublice.
Practica învinuiţilor de a beneficia de foloase necuvenite prin reconstrucţiile efectuate se realiza după următorul scenariu: identificau în preliminarul activităţii de producţie sau în perimetrul de locuinţă persoanele ce urmau a fi afectate de exploatările miniere, după care trimiteau subordonaţi pentru a-i convinge pe aceştia să vândă, spunându-le persoanelor afectate, fie că exploatarea nu va ajunge niciodată să-i afecteze gospodăria, fie că i se vor plăti sume de bani tardiv şi mai mici decât cele plătite de inculpaţi. În acest mod convingeau persoanele să vândă, iar în scurt timp încheiau convenţiile de schimb cu exploatările miniere, în virtutea cărora le erau reconstruite vile de lux în municipiul Târgu Jiu, din banii CNLO.
PRESCRISE!
Concret, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată inculpaţilor pentru următoarele fapte. Pe Ionel Manţog, fost director în cadrul CNLO şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, pentru Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzute de art. 12, alin. a, b, din Legea 78/ 2000, respectiv efectuarea de operaţiuni financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi Abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Ion Vulpe, fost director general în cadrul CNLO pentru săvârşirea infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, la fel ca Manţog, luare de mită, abuz în serviciu în formă calificată şi fals în declaraţii.
Pentru falsuri şi faptele de corupţie, termenul de prescripţie expiră peste două luni. Conform anchetatorilor, judecătorii nu mai pot pronunţa o hotîrâre definitivă în cele două luni rămase, având în vedere că la Tribunalul Sibiu este instanţa de fond, iar pentru rămânerea definitivă a cauzei trebuie parcurse şi căile de atac, respectiv apel şi recurs, mai ales că acum a şi fost suspendată cauza pentru sesizarea Curţii Constituţionale.
Două fapte au un termen de prescripţie mai lung, respectiv abuz în serviciu pentru Manţog şi luare de mită pentru Vulpe, unde termenul este mai mare de 10 ani. Şi în această privinţă, procurorii sunt sceptici şi susţin că deja au trecut 7 ani şi jumătate, iar în doi ani este imposibil să fie pronunţată o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest caz. Au existat procese de corupţie care au fost suspendate pentru sesizarea Curţii Constituţionale unde dosarele au rămas şi doi ani pentru judecarea excepţiilor.
MANŢOG SCAPĂ PRECUM SOŢIA
Este din ce în ce mai evident că un justiţiar de rând nu va cunoaşte niciodată chestiunile de procedură prin care să tergiverseze cauza până la prescrierea faptelor. Soţia lui Ionel Manţog, Ecaterina, este judecător la Tirbunalul Gorj, iar în anul 2006 procurorii anticorupţie au decis trimiterea în judecată a acesteia pentru fapte de corupţie. Cauza s-a judecat la Curtea de Apel Craiova unde colegii judecătoarei Manţog au achitat-o. În recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, magistraţii au constatat că Ecaterina Manţog săvârşise fapta şi nu putea fi achitată, dar au descoperit un viciu de procedură al procurorilor DNA şi au hotărât definitiv şi irevocabil să înceteze procesul penal din cauza rechizitoriului lovit de nulitate.
Deşi nu i s-a constatat nevinovăţia, ci doar neîntocmirea corespunzătoare a rewchizitoriului, preşedintele Tribunalului Gorj, Florin Encescu nu a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu această situaţie. Drept urmare, judecătoarea profesează şi acum, singura modificare fiind secţia la care profesează. Înainte era la Penal, acum în Contenciosul Administrativ.
Se bănuieşte că aceeaşi situaţie se va ăntâmpla şi cu soţul acesteia. Judecătorii vor constat prescrierea faptelor, nu nevinovăţia, dar nu va putea fi aplicată nicio condamnare rămânând doar imoralitatea care nu se predepseşte.