De-a lungul timpului a circulat ideea că o persoană care minte evită contactul vizual și doar acordând atenție acestui detaliu ne putem da seama de lipsa de sinceritate a celui cu care interacționăm.
Totuși, conform unui studiu recent desfășurat, mincinoșii își privesc în ochi interlocutorii mai des decât oamenii care spun adevărul și tot persoanele care au ceva de ascuns își folosesc mâinile mai mult decât cele sincere.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au analizat 118 filmări pentru a descoperi mai multe indicii referitoare limbajul nonverbal și paraverbal al mincinoșilor și au utilizat mărturii de la Innocence Project, o organizație non-profit care se ocupă de persoanele aflate după gratii acuzate pe nedrept.
Cei care nu erau sinceri făceau mai multe gesturi cu mâinile, priveau în ochi mai des și incuviințau din cap constant. Mai mult decât atât, mincinoșii aveau tendința de a folosi diverse interjecții precum „hmm” și pronume cu ajutorul cărora se excludeau din relatare, precum „el” sau „ea” în locul de „eu”.
Potrivit metro.co.uk, studiul a arătat că 45% din mincinoși gesticulau (dădeau din mâini) spre deosebire de numai 25% dintre oamenii sinceri.
Cercetătorii au compilat toate datele cu ajutorul unui soft pentru a stabili cine minte și cine nu și cât de bine se pricep oamenii să identifice un mincinos. De această dată, computerele și-au dovedit superioritatea, rata de succes fiind de 75%, spre deosebire de 50% în cazul indivizilor.