x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cumulul pensiilor mai mari de 1.700 lei cu salariul de la stat, interzis

Cumulul pensiilor mai mari de 1.700 lei cu salariul de la stat, interzis

02 Sep 2009   •   00:00

Pensionarii care lucrează în sistemul public vor fi obligaţi să opteze între suspendarea pensiei pe durata activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, dacă nivelul pensiei aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie, potrivit unui proiect de lege pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea.



Termenul în care cei vizaţi de această reglementare vor trebui să aleagă, în scris, între pensie şi salariu este de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii. Neîndeplinirea obligaţiei privind exprimarea opţiunii în termenul prevăzut constituie cauză de încetare de drept a raporturilor de muncă stabilite în baza contractului individual de muncă sau a actului de numire în funcţie, precum şi a raporturilor de serviciu, potrivit proiectului.

Dacă nivelul pensiei este sub cel al salariului mediu brut pe economie - 1.700 de lei, acesta va putea fi cumulat cu veniturile realizate din exercitarea unei activităţiu pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie.

Suma economisită la bugetul de stat, în 2009, prin interzicerea cumulului pensiei mai mare decât salariul mediu brut pe economie cu salariul este de 60 de milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului, din totalul de peste 25 de milioane de lei, plătiţi în prezent pentru acest cumul. În nota de fundamentare a proiectului de lege se precizează că economia va fi în 2010 de 65 de milioane de lei, în 2011 de 70 de milioane de lei, în 2012 de 75 de milioane, în 2013 de 80 de milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator