x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curator Olga Stefan, despre comemorarea prin arta a 75 de ani de la pogromul de la Iasi: “Am vrut sa prezentam ce s-a intamplat si in alt fel decat prin expozitii pur istorice”! GALERIE FOTO

Curator Olga Stefan, despre comemorarea prin arta a 75 de ani de la pogromul de la Iasi: “Am vrut sa prezentam ce s-a intamplat si in alt fel decat prin expozitii pur istorice”! GALERIE FOTO

de Cristinel C. Popa    |    29 Iun 2016   •   11:54
Curator Olga Stefan, despre comemorarea prin arta a 75 de ani de la pogromul de la Iasi: “Am vrut sa prezentam ce s-a intamplat si in alt fel decat prin expozitii pur istorice”! GALERIE FOTO
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

In aceste zile se implinesc 75 de ani de la tragicul eveniment numit “pogromul de la Iasi”, eveniment in care se estimeaza ca si-au pierdut viata omorati, schingiuiti, asfixiati, aproximativ 13.000 de evrei.

In capitala Moldovei au fost organizate importante manifestari comemorative. Cea mai importanta dintre ele - “Fragmente dintr-o viata” este un proiect artistic multimedia si multi-site imaginat si pus in practica de o echipa condusa de Olga Stefan (curator al importantei manifestari artistice), ea insasi un apreciat om de arta, specialist de origine romana.

“Este vorba despre destine intersectate in expozitia ce reuneste artisti, scriitori si cineasti care traiesc acum in Elvetia (ca si curatorul - n. red.), in Israel si in alte tari, care isi au radacinile in Iasi sau in Romania, si ale caror familii, fortate sa fuga din calea antisemitismului din timpul razboiului si al nedreptatilor de dupa razboi, au fost destramate si apoi imprastiate pe tot globul”, a spus Olga Stefan.

CLICK PE POZĂ, PENTRU GALERIA FOTO

Curator Olga Stefan  (Foto: Cristinel C. Popa)

“Cu ajutorul naratiunilor personale sau istoriiilor orale si al materialului biografic, aceasta expozitie va explora evenimentele din 27-30 iunie 1941 din Iasi, cand aproximativ 13.000 de evrei au fost omorati de autoritatile romane, cu ajutorul armatei germane…

Fragmente dintr-o viata discuta efectul razboiului, al violentei si al persecutiei asupra destinelor victimelor si ale urmasilor sai, precum si biografiile intrerupte ale generatiei trecute care se regasesc in cele de azi, cu toate ca in alte zone geografice”, se arata in prezentarea manifestarii, a carei parte de arta contemporana consta in filme, proiectii de arta si o piesa de teatru. Majoritatea lucrarilor sunt produse special pentru expozitie sau expuse in Iasi sau in Romania pentru prima oara.

CLICK PE POZĂ, PENTRU GALERIA FOTO

Foto: Cristinel C. Popa

Curatorul Olga Stefan descrie una dintre “piesele” importante ce fac parte din interesantul proiect artistic intitulat “Fragmente dintr-o viata”: “Timpul e la baza experientei. Si la baza oricarui lucru pe lumea asta. Timpul inseamna de fapt viata, conchide Sorana Ursu, bunica mea si subiectul filmului din expozitia cu acelasi nume, Fragmente dintr-o viata, amintindu-si adolescenta din Iasi, cunostintele ei (printre care Lidia Iliesu si Waldy Grunspan, care apar in partea de arhiva a expozitiei), oroarea pogromului si uciderea tatalui ei, identitatea si dezamagirea fata de ideologia comunista pe care o imbratisase in tinerete ca o evadare de sub teroarea fascismului si a antisemitismului. Discutiile noastre eu fost inregistrate pe parcursul a doua vizite la Chicago, unde locuieste din 1986, si pe Skype, subliniind interactiunile noastre fragmentare, distanta care separa si procesul uitarii, ca fenomen atat constructive, cat si distructiv. Desi avem nevoie sa uitam ca sa supravietuim, in acelasi timp eliminam parti din noi insine”.

Daniel Spoerri, copilul salbatic al Iasului

Alt artist important prezent in expozitie este Daniel Spoerri, care, in “Copilul salbatic al Iasului”, un film special facut pentru expozitie, vorbeste despre ultimul lui an la Iasi, ratacind pe strazi, fara scoala sau supraveghere din partea unui adult dupa moartea tatalui lui, evreu convertit…Aceasta perioada a fost urmata de emigrarea lui Spoerri in Elvetia…Lucrarile sale capcana pe de alta parte sunt un mod de a sfida moartea punand in scena momente si experiente captate ca sculpturi pe perete, ca obiecte ale memoriei, precum fotografiile”, explica Olga Stefan in prezentarea expozitiei. Alti autori, artisti care expun sunt: Miklos Klaus Rozsa, Gabi Basalici, Elianna Renner, Miriam Lefkowitz, Samy Briss, David Schwartz si altii.

Cartea de vizita impresionanta a importantului curator international Olga Stefan
      
Referitor la expozitie, curatorul Olga Stefan completeaza: “Eu traiesc acum la Zurich si ma ocup exact de aceste feluri de expozitie si scriu, parintii traiesc la Chicago…Evenimentul acesta eu am avut initiativa sa il fac si am vrut sa colaborez cu o institutie locala, si tranzit.ro Iasi si Asociatia 1 plus 1 au fost partenerii cu care am putut sa colaboram, sa coproducem aceasta expozitie. Se fac 75 de ani exact astazi de la inceputul pogromului, al violentelor de pe strada, expozitia intr-adevar este in contextul acestei comemorari, si ce am dezvoltat noi este un raspuns la acest eveniment istoric violent. In limbaj artistic, am vrut sa discutam lucrurile acestea, dar in alt fel decat expozitii pur istorice care poate nu mai au acelasi impact lae populatie, povestile noastre autobiografice se poate sa stabileasca o conectiune mult mai umana, dar tot aici aducem si puncte istorice in discutie, teme importante care pe moment sunt ignorate, si puse sub pres…Ma intereseaza foarte mult sa chestionam, sa atragem atentia la compunerea orasului si cum acest oras isi amintreste de sine, o reflexie asupra orasului, ce inseamna identitatea acestui oras si cum a ajuns el sa fie ce este acum, sa sapam si sa vedem ce este dedesupt, metaforic vorbind, sa stim unde este sangele care a curs, casele care au fost distruse, se mai pot face cercetari, probabil mai exista gropi comune, ma intereseaza in termeni metaforici ca aceste povesti sa intre in discutie si sa aducem aceasta istorie in spatiul public, sa intrebam si sa aflam cine este acest oras…Mai exista rani aici care nu sunt vizibile la prima vedere, oamenii nu stiu ca a fost asa ceva, si totusi a fost un oras 50 la suta evreiesc, in sapte decenii sa elimini brutal o populatie este ceva grav. Au plecat din mai multe motive si eceonomice etc. Eu vreau sa prin povesti personale sa discutam de lucrurile astea”, a mai spus curatorul Olga Stefan, a carei prezentare este impresionanta: “Curatoare, scriitoare independenta si conferentiara, s-a nascut la Bucuresti, a crescut in Chicago si din 2009 traieste la Zurich.

CLICK PE POZĂ, PENTRU GALERIA FOTO

A curatoriat numeroase expozitii, inclusiv cele ale artistilor romani Dan si Lia Perjovschi, Stefan Constantinescu sau Keren Cytter. Expozitiile sale de grup include Laughter and Forgetting, o expozitie multi-site pentru Bucharest Art Week, Showtime: The cinema in the Gallery, Guess Who’s coming to dinner, o expozitie itineranta  Few Were Happy with their condition; Video, Film and Photography in Romania, Blurred Lines and Fire it Up: Ceramic as Material in Contemporany Sculpture.Scrie regulat pentru Artreview, Frieze Magazine, Art in America, Flash Art, Sculpture Magazine, Artslant si Artmargins. Din 1998 pana in 2003 a lucrat ca director executive al Festivalului Chicago’s Around the Coyote Arts, din 2005 pana in 2009 ca director executive al Chicago Artists’ Coalition, iar din 2003 pana in 2005 a accesat granturi pentru strangere de fonduri pentru Woman Made Gallery”.

Andrei Ursu, fiul martirului anticommunist Gheorghe Ursu, a venit din SUA pentru comemorare

Pentru cei care nu stiu, Olga Stefan este ruda apropiata cu martirul anticomunist Gheorghe Ursu, prezent si el intr-una din povestile impanate de imagini ce sunt prezentate in expozitie. Dupa cum se stie, Gheorghe Ursu a fost ucis in inchisoare pentru manifestarile si convingerile sale anti-comuniste. De altfel, unchiul Olgai Stefan, Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a venit special din SUA pentru acest eveniment, intalnindu-se pentru prima oara cu Iasiul, orasul atator tragedii, asemanatoare cu cea prin care a trecut tatal sau. El se intoarce periodic in Romania pentru a fi prezent la procesele ce urmaresc a face dreptate in cazul parintelui sau. “Urmaresc sa se faca dreptate, nu cerem altceva, este un caz penal care acum, in sfarsit, are o sansa sa ajunga la un nou proces, sunt inculpati si judecati si altii, a fost un caz care a cuprins multa lume, pana acum au fost inculpati doar niste detinuti de drept comun si niste militieni care au fost gasiti drept tapi ispasitori. Sa vedem ce se va intampla mai departe”, a spus el.

Comemorarea pogromului cu “Mein Kampf” si Corneliu Zelea Codreanu in decor, din pacate

Si pentru a sublinia faptul ca istoria se repeta daca nu este cunoscuta, mentionam si un fapt socant petrecut la Iasi, tocmai in ziua comemorarii a 75 de ani de la pogromul de la Iasi. La nici cateva zeci de metri de locul aniversarii, la cateva tonete cu carti ale buchinistilor, tronau la loc de cinste carti sinistre ca: Mein Kampf, Protocoalele Inteleptilor Sionului (vezi foto), Pentru legionari, de Corneliu Zelea Codreanu si altele. Cu atat mai mult, prin aceasta intamplare se demonstreaza faptul ca sunt atat de necesare aceste comemorari si aduceri aminte cu privire la atrocitatile ce s-au comis nu demult in aceste locuri. Chiar pe strada unde a avut loc vernisajul pe atunci se aflau evrei morti in acea perioada.   

CLICK PE POZĂ, PENTRU GALERIA FOTO

Foto: Cristinel C. Popa


Importantul eveniment artistic comemorativ nu ar fi fost posibil fara sponsori importanti, care au fost alaturi de organizatori - Asociatia 1 + 1 si transit.ro Iasi: Administratia Fondului Cultural National, ProHelvetia, Ambasada Elvetiei in Romania, Swiss Sponsors Fund si Ambasada Germaniei in Romania, parteneri fiind si Teatrul Fix si Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor in Romania.


   

 

×
Subiecte în articol: progrom iasi