x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Constituţională cere autorităţilor publice să oprească acţiunile de defăimare a CCR

Curtea Constituţională cere autorităţilor publice să oprească acţiunile de defăimare a CCR

23 Aug 2012   •   11:22
Curtea Constituţională cere autorităţilor publice să oprească acţiunile de defăimare a CCR

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei fac un nou apel la Parlament, presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Administratia publica centrala, Administratia publica locala, Autoritatea judecatoreasca, pentru a lua masuri de oprire a actiunilor defaimatoare la adresa Curtii.

Potrivit unui comunicat al CCR, magistratii constitutionali acuza ca s-au produs grave prejudicii de imagine Curtii. CCR sustine ca judecatorilor li se contesta moralitatea si pregatirea profesionala si face apel la autoritatile publice sa opreasca actiunile de defaimare a Curtii.

"Aceste actiuni, carora li se adauga, in ultima perioada, actele denigratoare la adresa unora dintre judecatorii Curtii Constitutionale, carora li se contesta moralitatea, integritatea, pregatirea profesionala, produc grave prejudicii de imagine Curtii Constitutionale si tind la decredibilizarea sa, punand sub semnul indoielii deciziile pe care Curtea le-a pronuntat. Se aduce astfel atingere dispozitiilor art.147 alin.4 din Constitutie, potrivit carora deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii, se incalca normele democratice si principiile statului de drept, cu consecinte grave asupra stabilitatii institutionale in Romania si asupra imaginii internationale a tarii, astfel cum o subliniaza si Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu aratat", sustine CCR in comunicat.

Curtea mai arata ca in Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare s-a exprimat ingrijorarea fata de "recenta presiune exercitata de unii membri ai Guvernului roman si de politicieni de rang inalt asupra Curtii Constitutionale", iar "independenta sistemului judiciar si separarea puterilor sunt elementele de baza ale unei societati democratice".

"Pentru a restabili climatul de incredere, toate nivelurile politice din Romania vor trebui sa demonstreze, in lunile urmatoare, prin actiunile lor, angajamentul fata de aceste principii. Comisia va monitoriza indeaproape evolutiile in acest domeniu", se mai arata in comunicatul Curtii Constitutionale.

In final, "plenul Curtii Constitutionale cere tuturor autoritatilor publice luarea de masuri pentru respectarea statutului Curtii Constitutionale si a statutului membrilor acesteia".

×