x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Constitutionala: Confiscarea extinsa, posibila doar pentru bunurile dobandite dupa 2012

Curtea Constitutionala: Confiscarea extinsa, posibila doar pentru bunurile dobandite dupa 2012

16 Ian 2015   •   17:35
Curtea Constitutionala: Confiscarea extinsa, posibila doar pentru bunurile dobandite dupa 2012

In urma unei sesizari de neconstitutionalitate, Curtea Constitutionala a decis ca masura confiscarii extinse prevazute in Codul Penal este posibila doar pentru bunurile dobandite dupa momentul intrarii in vigoare a legii care o prevede, respectiv 2012.

Curtea Constitutionala a fost sesizata cu privire la neconstitutionalitatea articolului 112, indice 1, alineatul 2, litera a) din Codul penal, unde este stipulat faptul ca in cazul "infractiunilor privind traficul de droguri si de precursori" este posibilă instituirea masurii de confiscare extinsa.

Decizia Curtii Constitutionale, luata cu majoritate de voturi, a fost de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate si a constatat ca articolul 112, indice 1, alineatul 2, litera a) din Codul penal sunt constitutionale doar in masura in care confiscarea extinsa nu se aplica asupra bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 63/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Legea 63/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial pe 19 aprilie 2012, insă intrarea in vigoare articolului asupra caruia s-a pronuntat Curtea Constitutională s-a produs in 2014, in momentul intrarii in vigoare a Codului penal şi a celui de procedură penală.


×