x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Constitutionala - Parlamentarii au scapat de PNA

Curtea Constitutionala - Parlamentarii au scapat de PNA

06 Mai 2005   •   00:00

Parchetul National Anticoruptie nu va mai avea competenta de a-i ancheta pe senatorii si pe deputatii romani pentru fapte de coruptie. Curtea Constitutionala a hotarat joi ca actele normative ce reglementeaza activitatea PNA sunt neconstitutionale in privinta cercetarii parlamentarilor.

Potrivit acestei decizii, doar Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este competent sa-i ancheteze pe alesii tarii, indiferent de natura infractiunii. De altfel, legea suprema prevede explicit la articolul 72 ca deputatii si senatorii pot fi urmariti penal "numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

BATUT IN CUIE. Acest articol a starnit controverse puternice intre juristi inca de la adoptarea Constitutiei in octombrie 2003, dar pana acum nici o autoritate competenta nu luase o decizie clara cu privire la modul de interpretare a prevederii. Deciziile Curtii devin obligatorii dupa publicarea lor in Monitorul Oficial. De asemenea, dupa 45 de zile de la publicare, prevederile care nu respecta Constitutia isi inceteaza efectele, daca intre timp Parlamentul sau Guvernul nu reglementeaza situatia de neconstitutionalitate. Dupa ce hotararea Curtii Constitutionale va intra in vigoare, toate dosarele in care PNA ancheteaza parlamentari vor fi trimise Parchetului General. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator