Curtea de Apel Ploieşti ar fi trebuit să judece vineri recursul înaintat de cele trei persoane condamnate la închisoare în dosarul "Miko”. Curtea a admis solicitarea lui Marko Attila de a amâna procesul pentru o dată viitoare, pe motiv că şi-a angajat un nou avocat şi acesta nu a avut timpul necesar pentru a se familiariza cu cazul.
Fostul subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Marko Attila, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu contra interesului public împreună cu Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier în cadrul Ministerului de Justiţie, membri ai comisiei de retrocedare a Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe. Instanţa a considerat că cei trei au retrocedat abuziv clădirea către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente care nu erau valabile.
Deşi au fost achitaţi de Curtea de Apel Braşov în 2006, în luna iunie 2012, Judecătoria Buzău i-a condamnat pe fiecare la trei ani de închisoare şi a obligat Eparhia reformată să plătească un prejudiciu creat statului de 1,13 milioane de lei. Inculpaţii au făcut recurs la decizia de la Buzău, acesta urmând să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti.
Lanţ viu in jurul colegiului
Aproximativ 500 de persoane s-au prezentat joi după-amiază în faţa Colegiului Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe pentru a "apăra colegiul de iminenta renaţionalizare”. La apelul pastorului reformat Santa Imre, cel care a protestat timp de 57 de zile, actuali şi foşti elevi, feţe bisericeşti şi lideri politici ai organizaţiilor locale UDMR, PCM şi PPMT şi-au dat mâna formând un lanţ viu în jurul colegiului. Acţiunea vine la doar o lună de la cel mai mare protest maghiar al ultimilor 15 ani. În data de 1 septembrie, UDMR şi bisericile istorice maghiare au organizat un miting de protest în faţa colegiului împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău la care au participat aproximativ 15.000 de persoane.
"Avem dreptul la ce e al nostru”
Pastorul reformat din Bicfalău, Santa Imre, devenit între timp un simbol al cazului Miko, i-a îndemnat pe protestatari să formeze mai multe lanţuri umane în jurul colegiului. "Oamenii au ieşit din nou în stradă ca să ne ridicăm glasul împreună împotriva nedreptăţii. Nu am iluzii că protestul nostru va avea vreun efect asupra instanţei din Ploieşti. Unii vor considera acţiunea noastră un fel de presiune asupra justiţiei independente din România, însă nici vorbă de aşa ceva. Cazul Miko trebuie să rămână la ordinea zilei, miza fiind mult mai mare decât colegiul în sine. Prin acest gest, covăsnenii au dovedit din nou că sunt de partea corectitudinii şi nu abandonează colegiul şi nici faptul că cetăţeni de etnie maghiară sunt abuzaţi pe nedrept. Lanţul viu este răspunsul nostru la violenţă şi ură. Prin acţiunea noastră vrem să trezim reflexul de autoapărare a minorităţii maghiare din Ardeal ”, a explicat Santa gestul oamenilor de a sta în faţa colegiului aproximativ o oră ţinându-se de mână.
"Dacă averile noastre sunt atacate, nu ne rămâne altceva de făcut decât să apărăm colegiul formând un lanţ viu. Nu am ieşit ca să influenţăm justiţia română, ci pentru a apăra drepturile maghiarilor. Pentru judecarea recursului ne pregătim intensiv cu documente şi dovezi noi. Sper că dreptatea va triumfa în România şi nu vom fi nevoiţi să mergem până la Strasbourg”, a adăugat şi Marko Attila, unul dintre condamnaţii din acest dosar, desemnat între timp candidat UDMR în colegiul Sfântu-Gheorghe la alegerile parlamentare din decembrie.
"Colegiul Miko este al Ţinutului Secuiesc”
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a participat la protest alături de primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad. "Sunt convins de faptul că dreptatea se află de partea Colegiului Szekely Miko. Spun asta fiindcă nu vorbim doar despre o şcoală sau despre o clădire, care este doar a oraşului Sfântu-Gheorghe, sau a ţinutului celor trei scaune, ci vorbim despre un simbol al Ţinutului Secuiesc şi al naţiunii secuieşti... Am ieşit în stradă pentru dreptate în cazul Miko, pentru Marko Attila şi Marosan Tamas, deoarece trebuie să fie clar că vom ieşi în stradă pentru fiecare cetăţean maghiar, care serveşte cu cinste comunitatea noastră şi este afectat de nedreptăţi precum Marko şi Marosan”, a declarat Tamas Sandor.
Solidaritate din partea Guvernului ungar
Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a declarat joi seara că Guvernul Ungariei este solidar cu persoanele afectate în cazul Miko. Semjen i-a îndemnat pe aceştia să mute cazul la un for internaţional. "Ceea ce se întâmplă în România cu restituirea bunurile bisericeşti reprezintă o problemă serioasă din punct de vedere al dreptului internaţional şi creează un precedent periculos. Evenimentele generează o nesiguranţă şi au ca scop intimidarea minorităţii maghiare. Sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului, nu doar ale maghiarilor, ci şi libertatea alegerii propriei orientări religioase. Forurile internaţionale trebuie să fie cu ochii pe acest fenomen. Sper că această situaţie politică acută va ajunge la un final, iar persoanele care au acţionat legal în demersul de retrocedare nu vor fi afectate de nedreptăţi, în timp ce biserica va primi înapoi într-un final ceea ce a fost tot timpul proprietatea ei”, a declarat Semjen în cadrul unei conferinţe de presă.