x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CURTEA DE CONTURI ACUZĂ ARBDD / Sute de mii de euro fraudate în Deltă

CURTEA DE CONTURI ACUZĂ ARBDD / Sute de mii de euro fraudate în Deltă

de Alexandru Nastase    |    07 Ian 2009   •   00:00
CURTEA DE CONTURI ACUZĂ ARBDD / Sute de mii de euro fraudate în Deltă

Cel mai recent raport al Curţii de Conturi Tulcea scoate la lumină ilegalităţi comise în ultimii trei ani şi jumătate la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Documentul, de peste 300 de pagini, nu îl incriminează însă pe cel care a fost la conducerea Rezervaţiei, liberalul Paul Cononov, ci pe directorul economic al instituţiei, Ioan Papuc.



Aproape jumătate de milion de euro este imputată Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Banii, fie că proveneau de la bugetul ARBDD, de la bugetul Ministerului Mediului sau din fonduri europene, nu se regăsesc conform legii în contabilitatea instituţiei, iar pentru o treime din sumă nu există documente justificative în regulă. Asta este prima concluzie a Curţii de Conturi. În al doilea rând, instituţia de control de la Tulcea atrage atenţia asupra faptului că în Deltă au fost construite numeroase vile fără autorizaţie de construcţie, iar pentru aceste clădiri nu se plătesc dări către stat, iar Administraţia Rezervaţiei nu se preocupă în nici un fel de rezolvarea problemei. Însăşi instituţia este datoare la bugetul de stat cu sume însemnate, provenite din taxe şi impozite neachitate, redevenţe neîncasate şi neînregistrarea în contabilitate a mijloacelor fixe şi mobile. Angajaţii instituţiei au continuat să primească prime, deşi activitatea nu s-a îmbunătăţit.

Un singur vinovat

Pentru toate aceste probleme şi încălcări ale legii, singurul incriminat de inspectorii Curţii de Conturi este directorul economic al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Ioan Papuc. Cel care a condus efectiv în ultimii trei ani şi jumătate ARBDD, guvernatorul liberal Paul Cononov este absolvit de orice vină. De altfel, Cononov a şi părăsit între timp Administraţia Rezervaţiei, fiind timp de două luni consilierul personal pe probleme de mediu al prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, până când acesta a părăsit Palatul Victoria. Potrivit propriilor declaraţii, Cononov îşi desfăşoară acum activitatea ca expert de mediu.

Precendentul raport, ascuns

În urmă cu aproape un an, Curtea de Conturi publica un alt raport, care scotea la iveală alte ilegalităţi comise în ultimii trei ani şi jumătate. Documentul arăta cum ARBDD a cheltuit nejustificat şi ilegal bani de la buget pentru diverse studii realizate pentru terenuri care nu aparţineau sau nu erau administrate de instituţie. Aproximativ 300.000 de euro fuseseră risipiţi pe astfel de studii, în timp ce alte câteva zeci de mii nu se regăseau în documentele fiscale. În afară de aceşti bani, erau probleme şi cu fonduri europene, contractate de ARBDD pentru un program de protejare a pelicanului creţ, specie foarte valoroasă din Rezervaţie. În acelaşi timp, inspectorii de la Curtea de Conturi avertizau ARBDD să-şi refacă toată contabilitatea începând cu 2005, întrucât există nereguli majore. Menţiunile asupra ilegalităţilor au fost trecute cu vederea de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi de liberalii de la Ministerul Mediului care au considerat că sunt doar nişte “interpretări”.

Discuţii pentru un nou guvernator

Surse din cele două partide ale coaliţiei de guvernământ precizează că zilele acestea se desfăşoară negocieri pentru nominalizarea unui nou guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care să-l înlocuiască pe actualul şef de la ARBDD, Liviu Mihaiu. Jurnalistul de la Academia Caţavencu a fost numit în post la sfârşitul lui 2008, fiind susţinut de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi fostul ministru al Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. Noul ministru, pesedistul Nicolae Nemirschi, nu s-a pronunţat încă în legătură cu acest subiect. Potrivit surselor, atât PSD cât şi PD-L doresc postul.

×
Subiecte în articol: verde! arbdd