x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune NU! sindicatului preoţilor români

Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune NU! sindicatului preoţilor români

de Carmen Anghel    |    09 Iul 2013   •   19:48
Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune NU! sindicatului preoţilor români

Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a comunicat, la 9 iulie 2013, hotărârea definitivă nr. 2330/09 în cauza Sindicatul «Păstorul cel Bun» contra României şi a decis că Statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor în anul 2008, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române. «În motivarea  hotărârii, Marea Cameră a CEDO consideră că statul român a respectat principiul autonomiei comunităţilor religioase din România şi obligaţia de neutralitate religioasă enunţată de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului când nu a admis înregistrarea unui sindicat al preoţilor. » De asemenea, «apreciază drept rezonabilă decizia Curţii de Apel Craiova care a considerat că înfiinţarea unui sindicat al preoţilor reprezintă un risc real de încălcare a principiului autonomiei Bisericii, stipulat în Constituţia României (art. 29) şi Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 8)», s emai arată în comunicat.

Instanţa europeană de la Strasbourg reţine faptul că în România principiul autonomiei comunităţilor religioase este cheia de boltă a relaţiilor dintre Stat şi Cultele recunoscute şi, ca atare, decizia Statului român de neînregistrare a sindicatului preoţilor a fost întemeiată.

În concluzie, «hotărârea  nr. 2330/09 a Marii Camere a CEDO ţine cont de autonomia şi libertatea cultelor precum şi de Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. În acelaşi timp, decizia CEDO confirmă specificul vocaţional al preoţiei care este incompatibil cu acţiunea sindicală, deoarece preoţia este o misiune liber asumată pe care Biserica o încredinţează celor care au răspuns la chemarea ei.”

În 2008, mai mulţi preoţi din Mitropolia Olteniei şi câţiva mireni au înfiinţat sindicatul “Păstorul cel Bun”, dorind “să se bucure de drepturi ca orice cetăţean al ţării cu carte de muncă”.

×
Subiecte în articol: cedo preoti romani