Europarlamentarul Daciana Sârbu, membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE a atras atenţia că epuizarea continuă şi rapidă a rezervelor de peşti de adîncime şi măsurile insuficiente de protecţie a biodiversităţii în apele adînci necesită acţiuni urgente pentru a asigura conservarea şi utilizarea durabilă a speciilor de peşti.
Europarlamentarul Daciana Sârbu, membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE a atras atenţia că epuizarea continuă şi rapidă a rezervelor de peşti de adîncime şi măsurile insuficiente de protecţie a biodiversităţii în apele adînci necesită acţiuni urgente pentru a asigura conservarea şi utilizarea durabilă a speciilor de peşti. “Deşi recomandările Consiliului Internaţional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) din 2002 şi 2004 atrag atenţia asupra faptului că majoritatea speciilor se află sub limitele biologice de siguranţă, Uniunea Europeană nu şi-a redus eforturile de pescuit suficient de mult pentru a asigura un pescuit durabil”, a declarat Daciana Sârbu.
ÎNTÎI CAUZE, APOI MĂSURI. Eurodeputata social-democrată a subliniat că “înainte de a adopta noi măsuri de gestionare trebuie determinate cauzele pentru care măsurile existente nu sînt aplicate şi motivele care stau la baza eşecului statelor membre de a-şi îndeplini angajamentele sau a îndeplinirii lor cu întîrziere”. Daciana Sârbu este raportor virtual din partea Comisiei pentru Mediu pentru protecţia ecosistemelor marine vulnerabile în marea liberă împotriva efectelor nocive ale uneltelor de pescuit de fund care are la bază, ca şi raportul privind gestionarea rezervelor de peşti, implementarea Rezoluţiei 61/105 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru zonele de pescuit de adîncime în marea liberă.