x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dacioţii - La poarta Iadului, la Derweze

Dacioţii - La poarta Iadului, la Derweze

09 Aug 2012   •   11:09
Dacioţii - La poarta Iadului, la Derweze

Drumul de la Asgabat pana la granita cu Uzbekistanul trece prin desertul Karakum. Am facut drumul asta in doua zile, cu o noapte de stat la Derweze: o gaura de 100 de metri diametru cu o adancime de 20 de metri numita poarta Iadului, in locul localitatii disparute Darvaza. Nu este un crater natural, ci rezultatul unor prospectari sovietice nereusite la inceputul anilor 70. Punga de gaz arde din 1971 si a fost aprinsa de niste geologi sovietici cu scopul de a consuma gazul intr-o saptamana. Incendiul dureaza de atunci.

Vezi mai multe imagini, AICI

La crater se poate ajunge numai cu masini 4×4, asa ca ne-am inteles cu un cioban care era dotat cu o astfel de masina, am lasat Miorita la el la stana, langa iurta in care sta cu sotia si cei doi baieti, si ne-a dus pana la poarta Iadului.
Acolo am avut parte de un spectacol magnific, am stat cateva ore, dupa apus, pana cand a aparut luna plina pe cerul instelat. Apoi ne-am intors la iurta cu o alta echipa din Mongol Rally, am pregatit cina: supa, piure de cartofi si ultima conserva de carne. Ne-am incalzit cu niste tuica din Maramures, pe care o pastram pana in Mongolia. Ne-am incalzit, deoarece seara, dupa ce apune soarele, in desert se lasa destul de rece. A doua zi dimineata am fost invitati la ceai in iurta ciobanului. Am plecat spre nord, spre granita cu Karapalkastanul, Republica Autonoma din Uzbekistan. Acum suntem in Uzbekistan.

Citeste aventurile daciotilor, aici

p.s.kmy elena ne-a atras atentia ca avem si in Romania un foc viu, la Andreiasu de Jos

×