x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dacioţii pleacă joi spre Mongolia, via Praga

Dacioţii pleacă joi spre Mongolia, via Praga

11 Iul 2012   •   05:49
Dacioţii pleacă joi spre Mongolia, via Praga

Alexandru, fotograf la Jurnalul National, Iulian si Nicu, fost, respectiv actual publicitar, vor pleca maine, la ora 9:00, din fata Casei Presei din Bucuresti, cu Dacia 1310 catre Praga, acolo unde se da startul oficial in raliul umanitar Mongol Rally 2012. Cei trei dacioti vor strabate cu batrana Dacie, numita Miorita, peste 18.000 de kilometri pana in Mongolia. Este pentru prima data cand o Dacie va ajunge in Mongolia si este prima Dacie care participa la acest raliu.

Startul se va da la Praga pe 17 iulie, iar aventura va dura, dupa toate probabilitatile, aproape doua luni. Doua luni pe cont propriu: fara ajutorul organizatorilor, fara asistenta tehnica sau medicala. In drumul spre start, baietii se vor opri in cateva orase mari, pentru a se intalni si cu prietenii din tara care ii urmaresc. Astfel, pe 12 iulie, in drum spre Garana Jazz Festival, vor face cate un scurt popas in: Pitesti, Craiova, Drobeta Turnu-Severin si Resita. La iesirea din tara catre Praga, adica pe 15 iulie, vor trece prin Timisoara.

Pe 18 iulie, la intoarcere, se vor opri in Arad, Petrila (unde il vor vizita pe Ion Barbu, cel care le-a desenat tricourile promotionale), Targu-Jiu si poate Sibiu. Ei vor anunta din timp pe site-ul lor, www.freemiorita.ro si pe pagina lor de Facebook, www.facebook.com/dacioti, orele la care vor ajunge in fiecare oras.

In calatoria spre Mongolia, cei trei dacioti si masina tuturor romanilor, Dacia 1310, vor trece prin 15 tari, dintre care Azerbaidjan, Turkmenistan si Uzbekistan, vor ajunge la Marea Aral si vor traversa Pamirul – a doua cea mai inalta sosea din lume, aflata la peste 4.500 de metri, dar si Desertul Gobi.

Scopul principal al acestui raliu, care se desfasoara din 2004, este umanitar. Toate echipajele, circa 400 in fiecare an, se angajeaza sa doneze la destinatie, in Ulan Bator, masinile pe care le conduc si cel putin 1.000 de lire sterline. Banii stransi sunt folositi pentru ajutorarea copiilor fara posibilitati din Mongolia. Daciotii vor dona Dacia 1310 si cel putin 500 de lire sterline catre Lotus Children’s Centre, iar celelalte 500 de lire sterline, catre Beneva – Pasi catre Viata, respectiv copiilor de la Sectia de Oncologie a Spitalului Marie Curie din Bucuresti.

Dacioti pana-n Mongolia este un proiect al Free Miorita, asociatie infiintata de Iulian, Alexandru si Nicu, din dorinta de a demitiza basmul Miorita. Daciotii nu se complac cu imaginea mioritica a romanului: au curatat plaja de la Vadu, au plantat copaci in Maramures si Calarasi, au dus ajutoare familiilor nevoiase din Vaslui, au deszapezit casele oamenilor din Buzau, si altele.

×