x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daea, discuții cu comisarul european pentru agricultură despre sprijinul acordat fermierilor români

Daea, discuții cu comisarul european pentru agricultură despre sprijinul acordat fermierilor români

de Redacția Jurnalul    |    18 Mar 2023   •   14:40
Daea, discuții cu comisarul european pentru agricultură despre sprijinul acordat fermierilor români

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se va întâlni luni, la Bruxelles, cu comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul căreia va fi abordată tema identificării celor mai bune soluții privind sprijinul fermierilor afectați, ca urmare a conflictului din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Petre Daea va participa luni la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care va avea loc la Bruxelles. Pe agenda discuțiilor se vor regăsi subiecte de interes pentru fermierii români, precum: situația piețelor agricole, aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii, pescuit și acvacultură, regulamentul privind refacerea naturii, revizuirea inițiativei UE privind polenizatorii, raportul elaborat de grupul de reflecție european privind sectorul cărnii de porc.

Consiliul va invita oficialii europeni la o dezbatere despre situația actuală a piețelor agricole internaționale ce se va axa pe relațiile cu principalii parteneri comerciali, pe actualele negocieri și provocări legate de comerț, inclusiv în contextul situației actuale din Ucraina.

Președinția suedeză va furniza informații cu privire la implicațiile pentru agricultură și silvicultură în UE referitoare la propunerea de regulament privind refacerea naturii. Comisia va informa miniștrii cu privire la raportul elaborat de Grupul de reflecție european privind sectorul cărnii de porc și, totodată, va furniza informații cu privire la comunicarea sa recent publicată privind protecția speciilor polenizatoare.

Tot luni, ministrul va avea o întrevedere cu comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul căreia va fi abordată tema identificării celor mai bune soluții privind sprijinul fermierilor afectați, ca urmare a conflictului din Ucraina.

Europarlamentarul Dacian Cioloș i-a cerut vineri comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reevaluarea ajutoarelor compensatorii pentru fermierii români pentru a face față impactului războiului din Ucraina.

„Datele pe baza cărora a fost calculată valoarea ajutorului acordat fermierilor români nu arată imaginea reală a situației de pe teren. Prin urmare, sugerez nu doar reluarea dialogului cu autoritățile române pe această temă, ci și evaluarea situației cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la fața locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depășite. Trebuie efectuată o analiză economică cuprinzătoare pentru a înțelege amploarea impactului pentru fermierii români în cele mai multe zone afectate”, a spus Cioloș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: daea fermieri romani