x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dai un ban la PDL, dar face! Ajungi şef portocaliu

Dai un ban la PDL, dar face! Ajungi şef portocaliu

de Gabriela Mladin    |    16 Sep 2010   •   00:00
Dai un ban la PDL, dar face! Ajungi şef portocaliu
Sursa foto: Lucian Tudose/Agerpres

Şefii instituţiilor deconcentrate din Gorj au plătit bani grei în campaniile electorale la Partidul Democrat Liberal. Asta se întâmpla înainte ca aceştia să ocupe funcţiile prin "concurs" la instituţiile statului. După aflarea rezultatelor acestor concursuri, se poate spune că au coincis competenţele candidaţilor cu iubirea faţă de partid. Sumele oficiale donate de firme sau de persoane fizice sunt destul de importante. Cea mai mică este de 6.000 de lei, iar cea mai mare, de 400.000 de lei.

Evident, banii au fost recuperaţi cu vârf şi îndesat, cel puţin în privinţa firmelor se poate vedea o altă performanţă, aceea a câştigării licitaţiilor chiar la companiile statului controlate de democrat-liberali. 6.000 - "concursul" de director la deconcentrate, 11.000 - cel de director la companiile statului! Aşa arată Monitorul Oficial din data de 31.03.2010 în care s-au publicat donaţiile a căror valoare cumulată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară. Începem cu iubitorii de partid, printre ei Marcel Hoară, director al Agenţiei de Dezvoltare a Zonelor Industriale, care a făcut o donaţie în conturile PDL de 12.000 de lei. Pentru performanţele sale, Marcel Hoară a devenit preşedintele CA al Complexului Energetic Rovinari.

Un alt donator de partid este Ionel Manţog, care a băgat în conturi 20.500 de lei. A devenit apoi director economic al Complexului Energetic Turceni. Actualul inspector general şcolar adjunct din Gorj Gheorghe Mitescu a finanţat şi el PDL cu 15.000 de lei înainte de a ocupa funcţia.
Vasile Picioruşi a oferit partidului 6.300 de lei şi a ajuns director la Registrul Auto Român. La fel şi Iustin Moţa, care pentru 14.000 de lei este preşedinte al CA la Minprest, iar soţia a ajuns director la AJOFM Gorj.

Şi medicul Gheorghe Neaţă a donat Partidului Democrat Liberal suma de 6.000 de lei în campania pentru Traian Băsescu. În scurt timp a devenit director al Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu. Şi Gabriela Liao a vărsat în conturile PDL 6.000 de lei, iar apoi a ajuns director la Vama din Târgu-Jiu.
Funcţiile din companiile statului sunt ceva mai scumpe, având în vedere şi beneficiile financiare ulterioare. De exemplu, Ion Biriboiu a fost viceprimar la Primăria Turceni. A pierdut alegerile şi după ce a devenit donator la partid a ajuns jurist la Complexul Energetic Turceni. El a băgat în conturile PDL 13.000 de lei.

Iustin Grigore Popescu a fost înainte şef de carieră. A marcat 6.000 de lei la PDL şi a ajuns director la o exploatare minieră.
De asemenea, Emil Dragomirescu în urmă cu doi ani nici nu avea serviciu, însă după donaţia de 6.000 de lei a ajuns director de Resurse Umane la Complexul Energetic Rovinari. Ion Dragu a devenit director la Minprest, după ce a contribuit la campania lui Traian Băsescu cu 7.000 de lei. Şi lista continuă cu Corneliu Gârjoabă, Sorin Chircu, care au vărsat sume de 6.000 şi 5.000 de lei la PDL. 7.000 de lei a donat şi Liviu Câlniceanu, care din om de afaceri a devenit preşedintele CA de la Complexul Energetic Turceni.

La capitolul firme, sumele sunt colosale. UMR Rovinari şi Popeci Utilaj Greu, firme controlate de omul de afaceri Constantin Popeci, au finanţat campania lui Traian Băsescu cu peste 400.000 de lei. Artego SA a donat la PDL 150.000 de lei. De asemenea, omul de afaceri Dan Gavrilescu, în nume personal, a plătit la partid 12.000 de lei. Licitaţiile la SNLO şi la complexurile energetice Turceni şi Rovinari sunt câştigate în mod frecvent de aceste firme.
În afara acestora, au mai donat la partid deputaţii Severus Militaru, peste 30.000 de lei, Cosmin Popescu, peste 27.000 de lei, şi consilierul judeţean Elena Cojocaru, 19.000 de lei.

×
Subiecte în articol: observator