Proiectul "Dâmboviţa Center" a ajuns în instanţă. Conducerea Primăriei Sectorului 1 a cerut anularea hotărârii Consiliului General al Capitalei. Conform acesteia, pe terenul Casei Radio urmau a fi construite trei blocuri-turn, înalte de 34 de etaje, un mall şi o roată panoramică asemănătoare celei din Londra. PUZ-ul aprobat încalcă prevederile contractului de parteneriat public-privat, ordonanţa de guvern dată în acest caz nefiind respectată.
"Dâmboviţa Center" a fost încă de la început un proiect controversat, iar şedinţele Consiliului General în care s-a discutat acest subiect nu au fost lipsite de scandal. Organizaţii neguvernamentale, arhitecţi reprezentanţi ai administraţiei locale au argumentat că aprobarea acestui Plan Urbanistic Zonal nu va duce decât la blocarea traficului în zonă, la inundarea subsolurilor clădirilor din vecinătate, la distrugerea spaţiului verde. Cu toate acestea, consilierii generali au aprobat proiectul, iar Primăria Sectorului 1 a reacţionat. Primarul Andrei Chiliman a cerut în instanţă anularea hotărârii privind proiectul "Dâmboviţa Center", parte în proces fiind şi organizaţia neguvernamentală Eco-Civica.
Din Planul Urbanistic Zonal reiese faptul că pe terenul proprietate privată a statului de nouă hectare vor fi construite trei clădiri-turn de 26, 30, respectiv 34 etaje, un mall imens, o roată panoramică, aşa cum am văzut la Londra, o fântână cu jocuri de lumini, asemănătoare celei din Barcelona, un hotel de cinci stele şi o clădire de zece etaje care va fi cedată autorităţilor locale. Proiectul urma a fi realizat de Compania Plaza Centers, care deţine 75% din "Dâmboviţa Center". Statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, iar restul este al grupului turc Kucuk.
COPACI TĂIAŢI ILEGAL
În fapt, PUZ-ul "Strada Constantin Noica-Calea Plevnei-Ştirbei Vodă-Complex Multifuncţional Urban Dâmboviţa Center" încală prevederile legale în vigoare, pe cele ale contractului de parteneriat public-privat. Nu respectă prevederile art. 71 din Ordonanţa 195/2005, care nu permite schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţiu verde. "40% din teren era spaţiu verde pe care erau plantaţi câteva sute de artori. Aceştia au fost tăiaţi fără nici un fel de aprobare din partea direcţiei abilitate din Primăria Capitalei. Acolo a fost o bază sportivă, şi automat nu se putea construi", ne-a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-Civica.
Un alt motiv, invocat atât de conducerea Primăriei Sectorului 1, cât şi de organizaţiile neguvernamentale, a fost cel a locurilor de parcare prevăzute în proiect, adică 4.500, şi nu 12.000, atât cât reiese din calculul făcut respectând Hotărârea Consiliului General 66/2006. O altă hibă găsită se referă la pânza freatică, care şi aşa a fost împinsă la sub patru metri de la suprafaţa solului prin modificările făcute de betonările albiei Dâmboviţei şi a traseului metroului.
"Toate clădirile din zonă au subsolurile inundate. Un asemenea proiect care va pune amprenta asupra mediului trebuia să aibă un studiu de impact", a mai spus Rădulescu Dobrogea. Cel mai grav lucru însă este faptul că PUZ-ul aprobat de aleşii locali încalcă chiar şi prevederile contractului de parteneriat public-privat, la baza căruia au stat atât Ordonanţa de Urgenţă nr. 95/2006, cât şi Legea nr. 122/2007. Cu alte cuvinte, ceea ce s-a detaliat în aceste două acte normative nu coincide sub nici o formă cu hotărârea Consiliului General.
În loc de două turnuri de înălţime mare se vor executa trei, clădirile de înălţime mică şi medie nu vor mai fi construite. De asemenea, s-a renunţat şi la strada destinată circulaţiei pietonale şi auto. "Ceea ce s-a întâmplat sfidează ridicolul. Nici o hotărâre de Consiliu General nu este mai tare decât o lege. Consiliul General a modificat o lege, asta este o premieră naţională", ne-a declarat Andrei Chiliman.