x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Voiculescu, despre isteria legată de Dosarul "Telepatia": "Eu nu doresc prescripţie, ci judecată corectă pe bază de probe şi cu verdict"

Dan Voiculescu, despre isteria legată de Dosarul "Telepatia": "Eu nu doresc prescripţie, ci judecată corectă pe bază de probe şi cu verdict"

de Gabriela Antoniu    |    12 Iun 2014   •   17:31
Dan Voiculescu, despre isteria legată de Dosarul "Telepatia": "Eu nu doresc prescripţie, ci judecată corectă pe bază de probe şi cu verdict"
Liderul fondator al PC acuză “isteria” creată în jurul dosarului “Telepatia”
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a susţinut ieri o declaraţie de presă prin care a dorit să pună capăt “isteriei” create în ultimul timp privind prescrierea dosarului său “Telepatia”. Dan Voiculescu a afirmat că nu vrea prescripţie nici acum, nici în 2023, ci să existe o hotărâre judecătorească clară dacă este vinovat sau nu. Liderul fondator al PC o acuză pe Laura Kodruţa Kovesi, şefa DNA, că încalcă legea ce interzice absolut magistraţilor să-şi exprime public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare. Redăm integral declaraţia lui Dan Voiculescu:

“În ultimul timp am observat o preocupare foarte mare legată de celebrul dosar ICA, căruia eu îi spun Telepatia. Preocuparea e atât de mare, încât aproape, aproape că a ajuns să fie o isterie, atât în presă, cât mai ales din gura unor oficiali reprezentanţi ai unor instituţii. Aud în ultimul timp că e mare, mare problemă că se va prescrie dosarul lui Voiculescu. Şi am considerat că e într-un fel obligaţia mea să vă spun cum stau lucrurile: nu e vorba de niciun fel de prescripţie. Profesorul Mateuţ mi-a spus de nenumărate ori că prescrierea de care vorbeşte doamna Kovesi e o prostie. Mi-a spus că prescrierea în dosarul ăsta de care vorbim e în 2023 după Noul Cod şi în 2021 sau 18, după vechiul Cod. Ca atare, nu ştiu de unde obsesia asta pentru decembrie 2014. Eu am o presupunere, dar probabil că am să vă spun la sfârşit. Deci, sunt două acuzaţii în dosar: prima a fost prescrisă încă de acum doi ani. În 2013, eu am făcut o cerere la Tribunal în care am spus că nu vreau să beneficiez de prescripţie, vreau judecată. Judecătorul a aprobat, respectiv doamna Constantin Graţiela, a aprobat ca cererea mea, ca să nu se acţioneze pe baza prescripţiei şi procesul să continue. Eu am cerut, repet, să continue procesul. Doamna judecător, atunci când a dat celebra hotărâre de condamnare, în motivaţie trece cu vederea acest episod din dosar. Ca atare a dat o hotărâre în care nu a judecat cauza. În al doilea rând, prescripţia pentru a doua acuzaţie, cum vă spuneam, expiră sau intervine în 2018 sau 2023. Acum, întrebarea mea pentru toată lumea, pentru toată lumea: oare doamna Kovesi nu cunoaşte Codul Penal? Sau poate ştie lucruri pe care nu le ştim noi. Motiv pentru care o rog în mod public să spună de unde termenul de decembrie 2014 data la care ar interveni prescripţia în dosarul lui Voiculescu? Mi-e greu să cred că un procuror-şef nu cunoaşte Codul Penal. Dar aştept să-mi răspundă dumneaei la această problemă.

Al doilea subiect care de fapt mă îngrijorează mai mult decât primul. Pentru că primul e prodomo, e vorba de mine, e bine să nu vorbeşti despre tine, dar al doilea subiect nu mă mai priveşte pe mine, priveşte România şi pe români. E vorba de faptul că procurorul Kovesi – că până una alta Kovesi e un procuror, că vremelnic acum este procurorul-şef DNA, oamenii sunt numiţi în funcţii, după care nu mai sunt, adică nimic nu e veşnic – deci procurorul Kovesi îşi permite din înalta ei funcţie să încalce legea. Şi aici mă refer la o lege cunoscută de altfel, o lege care interzice, e vorba de Legea 303/2004, care la articolul 9, aliniatul 1, Capitolul 2, interzice absolut magistraţilor să-şi exprime public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare. Eu am făcut o scrisoare care va pleca mâine în atenţia ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, în atenţia Cancelariilor Occidentale, în atenţia Comisiei Europene şi a Consiliului Europei, în atenţia Organizaţiilor Internaţionale care se ocupă şi monitorizează activitatea pe justiţie în care trebuie să clarificăm cum un procuror-şef poate să facă atâtea greşeli la rând. În mod normal, m-am uitat pe lege, ar trebui să se aplice o sancţiune care ar duce la obligarea doamnei Kovesi să se retragă din magistratură. Şi acum să mă întorc la presupunerea mea. Presupunerea mea este că această iritare, îi spuneam eu mai devreme, poate că e un termen greu, isterie, are la bază dorinţa nebună a cuiva, şi aici mă refer la Băsescu, de a mă vedea pe mine în puşcărie înainte să plece el de la Cotroceni. Şi cred că termenul ăsta de decembrie 2014, care coincide cu plecarea lui de la Cotroceni, a creat aşa o fantasmă că mi s-ar prescrie mie dosarele în decembrie 2014.

Deci, oameni buni, încă o dată: dosarele mele nu se vor prescrie pentru că eu nu vreau, dosarele mele trebuie judecate pentru că vreau să hotărască judecătorii dacă sunt sau nu sunt vinovat. Nu vreau prescripţie: nici acum, nici în 2023. Vreau să existe o hotărâre judecătorească clară dacă sunt sau nu vinovat. Şi vreau ca şi cazul de la Tribunal în care am fost condamnat să fie discutat foarte serios pentru că nu poţi să nu accepţi dacă un inculpat vrea continuarea procesului, tu ca judecător, chiar dacă judecătorii sunt independenţi şi hotărăsc singuri, nu poţi să hotărăşti că tu nu-l mai judeci dacă el vrea. Cam astea sunt lucrurile pe care voiam să le spun. Pe de o parte pentru a calma isteria din presă şi din exprimările, repet, ale procurorului Kovesi, iar pe de altă parte să spun opiniei publice că eu nu doresc prescriere, nici acum, nici mai târziu. Eu doresc judecată, corectă, pe bază de probe şi cu verdict”.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu dosarul telepatia