x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Voiculescu, pe blog: “România poate fi schimbată în bine numai de opinia publică”

Dan Voiculescu, pe blog: “România poate fi schimbată în bine numai de opinia publică”

22 Mar 2015   •   17:39

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, afirmă într-un text publicat sâmbătă, pe blogul personal, că “forţa opiniei publice, permanentă, puternică, manifestată democratic este singura care poate pune ordine în societatea românească”. Redăm integral textul intitulat “Libertatea şi rolul opiniei publice”: “Nu, nici vorbă să mă refer la libertatea de mişcare şi fără nicio tangenţă cu dosarul . Este vorba de cele trei libertăţi despre care am scris într-una din cărţile mele, în urmă cu câţiva ani. Spuneam atunci că, în opinia mea, există trei feluri de libertăţi: libertatea umană (fiecare decide pentru el), libertatea politică (fiecare poate participa la viaţa societăţii prin dreptul de a alege şi de a fi ales) şi libertatea economică (fiecare are dreptul de a produce valoare adăugată). Încercam atunci să găsesc o soluţie pentru a desena o societate în care să se regăsească cele trei libertăţi. Nu am găsit, dar cel mai aproape era cazul Hong-Kong unde libertatea umană şi economică funcţionau foarte bine deoarece lipsea libertatea politică (ţara era condusă de persoane desemnate de guvernul britanic). Acum cred că am găsit elementul care lipsea din ecuaţie şi motivul pentru care nu există o soluţie echitabilă la această problemă. Acest element se numeşte . Această forţă este singura care poate controla toate cele trei libertăţi. Forţa opiniei publice, permanentă, puternică, manifestată democratic este singura care poate pune ordine în societatea românească. Să nu ne închipuim că dacă nu vor fi la putere anumite persoane, să zicem 10, 20…100, sistemul se va schimba.

Mi-a plăcut expresia folosită în articolul “Romania’s Anti-Corruption Mania” (Mania Anti-Corupţie a României), publicat de New York Times pe 4 martie 2015: <În Bucureşti se simţea pe străzi o DOMNIE LEGALă A TERORII>”.

Deci: România nu poate fi schimbată de un om: nici doar de K. Johannis, nici doar de V. Ponta, nici doar de Preafericitul Daniel. Ea poate fi schimbată în bine numai şi numai de opinia publică, decentă şi puternică. Din păcate, astăzi, opinia publică este prea tăcută.”


×