x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daniel Funeriu, audiat la DNA în dosarul Microsoft

Daniel Funeriu, audiat la DNA în dosarul Microsoft

21 Oct 2014   •   15:40
Daniel Funeriu, audiat la DNA în dosarul Microsoft
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu s-a prezentat azi la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat în dosarul Microsoft. Funeriu a intrat în sediul DNA fără să facă declaraţii.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut preşedintelui aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 - 2012, pentru abuz în serviciu.

Cererea a fost avizată, în 3 octombrie, de preşedintele Traian Băsescu, atât pentru Daniel Funeriu, cât şi pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Gabriel Sandu.

Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 - 2012, este acuzat că ar fi semnat şi promovat spre aprobare "Nota privind licenţele Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli", în care se atestă, contrar dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a clauzelor contractuale din Acordul cadru nr. 32 din 12 august 2009, că acesta "permite încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe MECTS, pentru şcoli", toate acestea în condiţiile în care HG nr.460/ 2009 nu a reglementat situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane chitate de Executiv în cadrul contractului. 

Procurorii susţin că foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Ţicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate". 

Totodată, anchetatorii au indicii că cei şase foşti miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.

×