x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daniel Funeriu cheamă elevii la muncă patriotică

Daniel Funeriu cheamă elevii la muncă patriotică

de Diana Scarlat    |    03 Feb 2011   •   15:12

Aflat în vizită de lucru la deschiderea oficială a Adunării generale a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), ministrul Educaţiei le-a cerut elevilor să se implice activ în viaţa şcolii şi să facă muncă voluntară, în loc să se mai filmeze cu telefoanele mobile de ultimă generaţie în timp ce-şi bat colegii.

Tovarăşul ministru nu a venit astăzi în Aula Bibiliotecii Centrale Universitare din Bucureşti îmbrăcat în halat albastru şi cu şapcă, aşa cum se obişnuia pe vremuri, la vizitele de lucru ale celui mai iubit fiu al neamului, dar îndemnurile sale aduc mult cu o epocă de care mulţi aproape nu ne mai aminteam: "Nu uitaţi să faceţi cât mai mult sport şi să vă implicaţi în acţiuni de voluntariat. Şi vă mai dau un sfat: nu-i credeţi pe cei care vă spun că visele voastre nu se pot realiza!”.

Discursul ministrului Educaţiei, dincolo de plagiatul celui practicat în la colegiile şi universităţile din vest, aduce mult atât cu cel al perioadei comuniste, cât şi cu retorica naţional-socialistă, din care s-a inspirat mult stânga europeană, dar îmi aminteşte şi de câteva scene din romanul "1984” al lui George Orwell. 

Pentru generaţiile de elevi care n-au apucat perioada epocii de aur, când elevii erau scoşi la muncă voluntară (patriotică), iată ca a venit timpul să se reia vechile obiceiuri, iar peste ani şi ani îşi vor aminti şi elevii de astăzi (UTC-iştii de mâine) cum plantau flori şi copăcei în curtea şcolii în weekend.

Şi cum moda revine cam o dată la 20 de ani, uite cum Şcoala astăzi se-nnoieşte cu unele obiceiuri "vintage” care, în opinia ministrului Educaţiei, ar trebui să rezolve şi problema violenţei în şcoli, dacă Ministerul tot nu poate face nimic de ani de zile. "Violenţa în şcoală nu se reduce la violenţa fizică. Trebuie să combatem şi violenţa de limbaj, de atitudine şi să cultivăm respectul reciproc”, le-a spus ministrul Funeriu elevilor, sperând, poate, că aşa se va rezolva problema elevilor maltrataţi sau chiar ucişi în ultimul timp de colegii lor, a profesorilor înjuraţi sau chiar bătuţi la ore sau a plăcerii de a posta pe youtube filmuleţe cu scene de violenţă din timpul cursurilor.

Mândru de realizările de ultimă oră legate de Legea Educaţiei Naţionale, ministrul Funeriu le cere elevilor să profite din plin de prevederile actului normativ, implicându-se mai mult în aspectele care ţin de viaţa şcolii. "Potrivit noii Legi a Educaţiei Naţionale, procesul educaţional este centrat pe elev. Prin aceasta, copiilor din mediu rural le vor fi oferite şanse egale cu cele ale elevilor care urmează şcolile din mediul urban”, a subliniat ministrul Daniel Funeriu la deschiderea Adunării generale a CNE.

×