x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce a amânat ministrul de Interne discutarea ordonanţei privitoare la reorganizarea DIPI

De ce a amânat ministrul de Interne discutarea ordonanţei privitoare la reorganizarea DIPI

24 Oct 2016   •   17:11
De ce a amânat ministrul de Interne discutarea ordonanţei privitoare la reorganizarea DIPI

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat luni că a amânat cu o săptămână discutarea ordonanţei privitoare la reorganizarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), ca urmare a consultărilor pe care le-a avut cu partenerii sociali.

"Am primit numeroase propuneri şi argumente din partea sindicatelor şi din partea societăţii civile, inclusiv comentariile şi propunerile din partea APADOR-CH", a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul, care a subliniat că îşi doreşte să includă cât mai multe din aceste propuneri şi argumente în noul proiect.

Tudorache a precizat că a fost invitat să participe, marţi, în cadrul Comisiei de apărare din cadrul Camerei Deputaţilor pentru a discuta pe acest subiect.

"Sunt foarte interesat să aflu şi opiniile domnilor parlamentari din Comisia de apărare pe subiectele cele mai importante cuprinse în această propunere, urmând ca, imediat după aceea, să declanşăm procedura formală de avizare care cuprinde inclusiv un aviz CSAT", a declarat el.

Potrivit formei actuale a proiectului de reorganizare a DIPI, personalul viitoarei Unităţii de Protecţie Internă (UPI) nu va efectua acte de urmărire penală.

În plus, noua structură nu va dispune de spaţii proprii de reţinere şi arestare preventivă. Personalul UPI ar urma să fie compus din cadre militare şi personal contractual - ce va îndeplini activităţi exclusiv administrative.

Potrivit proiectului, UPI va prelua doar o parte a atribuţiilor DIPI, restul urmând să fie preluate de Serviciul Român de Informaţii.

Înfiinţarea Unităţii are ca scop, după cum se arată în proiect, înlăturarea suprapunerilor de competenţe între DIPI, pe de o parte, şi Poliţia Română, Direcţia Generală Anticorupţie şi Serviciul Român de Informaţii, pe de altă parte, în condiţiile necesităţii asigurării "unei capacităţi adecvate de răspuns la noile riscuri de securitate pe componenta ordinii publice".

Sursa: AGERPRES

×