x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce NU poate spera Cioacă la liberarea provizorie

De ce NU poate spera Cioacă la liberarea provizorie

de Adriana Oprea-Popescu    |    06 Dec 2012   •   15:40
De ce NU poate spera Cioacă la liberarea provizorie
Sursa foto: Catalin Eremia

Cristian Cioacă, arestat preventiv în dosarul uciderii soţiei sale, Elodia Ghinescu, a fost adus miercuri seară în arestul central al Poliţiei Capitalei, unde a fost încarcerat, în conformitate cu decizia definitivă luată, în unanimitate, de Curtea de Apel Bucureşti.

Conform Mediafax, după anunţarea hotărârii instanţei, Cioacă a fost ridicat de poliţişti de la locuinţa sa din Piteşti, încătuşat şi dus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş. Escortat de colegii săi de la IPJ Argeş, el a fost adus ulterior, cu maşina, la Direcţia Cercetări Penale din Bucureşti, reprezentanţii IPJ Argeş confirmând că nu au fost probleme deosebite în punerea în aplicare a mandatului. “Au fost îndeplinite formalităţile impuse de lege în astfel de situaţii, iar ulterior maşina cu colegii mei de la IPJ Argeş a plecat spre Capitală, unde Cristian Cioacă este predat poliţiştilor de la Direcţia de Cercetări Penale din Bucureşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, comisarul şef Dănuţ Dinu. Tot miercuri seară, şeful IPJ Argeş a dispus suspendarea din funcţie a inspectorului principal Cristian Cioacă.

Pedeapsa pentru omor calificat

Avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii, a declarat că va cere eliberarea din arest preventiv a clientului ei.

Legea spune însă că Cioacă trebuie să rămână în arest cel puţin 29 de zile, cât e durata actualului mandat. Conform Codului de Procedură Penală (CPP), “scopul măsurilor preventive poate fi realizat şi prin liberarea provizorie sub control judiciar sau

pe cauţiune” (art. 136), însă liberarea provizorie sub control judiciar sau pe cauţiune se poate acorda în cazul infracţiunilor săvârşite din culpă, precum şi în cazul infracţiunilor intenţionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depăşeşte 18 ani” (art.160 ind.2, alin.1 şi art.160 ind.4 alin.1).

La 28 noiembrie 2012, procurorii Parchetului General au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului Cristian Cioacă pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, prevăzută şi pedepsită de art.174 rap. la art.175 lit.c din Codul penal, şi profanare de morminte, prevăzută şi pedepsită de art.319 din Codul penal, infracţiuni aflate în concurs real. Conform Codului Penal, omorul calificat se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, iar profanarea de morminte (“profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru) se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Pedeapsa prevăzută de Codul Penal pentru infracţiunile pe care Cioacă este acuzat că le-a comis depăşeşte limita prevăzută de CPP (18 ani) în cazul liberării provizorii. Prin urmare, inculpatul Cristian Cioacă nu poate spera că va părăsi arestul în cursul acestui an.

×
Subiecte în articol: cioacă libertate elodia