x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la 1 ianuarie, salariile bugetarilor cresc cu 15%

De la 1 ianuarie, salariile bugetarilor cresc cu 15%

03 Ian 2011   •   11:38
De la 1 ianuarie, salariile bugetarilor cresc cu 15%
Sursa foto: Dragos Stoica /Jurnalul National
144814-.jpgDupă ce salariile au fost reduse cu un sfert începând cu 1 iulie 2010, vestea bună pentru bugetari este că, de la 1 ianuarie, acestea cresc cu 15% raportat la nivelul actual diminuat. Practic însă, veniturile angajaţilor în instituţiile de stat vor rămâne mai mici decât cele pe care le aveau cu un an în urmă.

O noutate este şi faptul că salariul minim brut pe ţară va fi de 670 de lei.

Cea mai importantă schimbare în ceea ce priveşte veniturile bugetarilor este intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare, declarată recent constituţională de către Curtea Constituţională, după sesizările partidelor de opoziţie privind neconstituţionalitatea legii.

Această lege ar fi trebuit să se aplice încă de la începutul anului 2010, însă negocierile şi contestările s-au prelungit astfel încât documentul cerut şi de FMI a fost adoptat în decembrie, prin asumarea răspunderii guvernului în faţa parlamentului.
 
Grila remuneraţiilor nu se aplică în 2011

Astfel, pe parcursul acestui an, salariaţii bugetari nu vor primi prime, tichete de masă, tichete- cadou şi nici tichete de vacanţă. Totodată, orele suplimentare vor fi recompensate cu timp liber, nu cu bani.

Legea salarizării bugetarilor conţine coeficienţii în baza cărora vor fi calculate salariile angajaţilor la stat. Grila nu se va putea aplica însă în acest an. Pentru a putea fi aplicată, salariile în sectorul public trebuie să revină la valoarea de dinaintea reducerii cu 25%.

×