x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la Beijing, Bucureştiul se vede tot mai pricăjit

De la Beijing, Bucureştiul se vede tot mai pricăjit

de Dan Tomozei    |    08 Ian 2012   •   21:00
De la Beijing, Bucureştiul se vede tot mai pricăjit

Bucurestiul se vede tot mai putin de la Beijing. Si asta numai din cauza incoerentelor politice si diplomatice cu care decidentii Romaniei au umplut agendele bilateral romano-chineze. As putea spune chiar ca Romania a jucat la mai multe capete, bezmetic uneori, uitand total de cel mai important capat al lumii, Asia, si in special China. Ca un an nu am avut ambasador la Beijing, asta nu mai mira pe nimeni. Situatie similara, de ani in sir, avand in Japonia si Coreea de Sud, ca sa amintesc doar tari de prima mana.

Romania a inceput anul 2011 printr-o declaratie halucinanta a presedintelui roman la adresa Chinei, pentru ca pe final de an sa se repozitioneze, sa considere China un important partener. Balansul presedintelui pe marginea de­cla­ra­tiilor prapastioase nu reprezinta o surpriza. Insa pentru meticulozitatea, atentia asiatica in alegerea cuvintelor, aceasta reprezinta un argument pentru a se concentra in alte directii.
Vizita tardiva a premierului roman, in luna august, nu a reusit sa produca o schimbare esentiala in relatia cu China. Intrevederile cu presedintele Hu Jintao si premierul Wen Jiabao au reprezentat doar cateva clipe de glorie ale premierului Emil Boc, urmate de acelasi stil debusolant romanesc.

La patru luni de la vizita semioficiala guvernamentala romaneasca in China, nu a fost semnat nici un contract bilateral, fiind doar intetite vizitele cu titlu econo­mic. Atat premierul Boc, cat si ministrul Economiei, Ion Ariton, au fost insotiti in China de firme de familie, multe cu un numar de angajati egal cu numarul de portari ai oricarui parte­ner chinez invitat la discutii. La randul lor, dialogurile la nivel ministerial, cu directorii societatilor ro­ma­nesti de stat, nu au fost derulate sub alte auspicii. Pentru ca si oamenii de afaceri, cat si directorii de stat au venit in China la cumparaturi si cu o jenanta atitudine de Dambovita.

Cand delegatiile se prezinta in China cu materiale de prezentare in limba romana, rarisim in limba en­gle­za, fara a fi traduse in limba oficiala lo­cala, ce sanse iti poti asigura? Ra­por­tarea merge pana la jenantele carti de vizita. Apoi, multe personaje anun­tate la nivel de oameni de afa­ceri nu cunosc elementara limba engleza, nicidecum sa angajeze din timp interpreti de chineza. Cu alte cuvinte, pre­ga­tirea, fie ca a fost eveniment la nivel ministerial, fie ca a avut caracter economic privat, a fost cvasiabsenta.

Relatii economice bazate pe importuri, nu pe exporturi
Potrivit Biroului de Promovare Comerciala si Economica din cadrul Ambasadei Romaniei la Beijing, la data de 30 septembrie 2011, Romania ocupa locul 18 intre cele 27 de state membre UE, raportat la nivelul relatiilor economice cu RP Chineza. Relatiile comerciale romano-chineze totalizau 3,256 miliarde USD, din care 2,545 miliarde USD exporturile Chinei in Romania, iar 712 milioane USD exporturile Romaniei in China. La acest capitol, in fata Romaniei se afla tari mici precum Cehia (1,722 miliarde USD) sau Ungaria (1,831 miliarde USD).

● Corespondenta din Beijing

×
Subiecte în articol: observator