Respingerea ordonantei pare sa fie ultima halta pe drumul descendent par-curs de Parchetul Antico-ruptie. Marele dosar "Flo-ta", in care actualul pre-sedinte si doi ministri au fost cercetati, este azi in acelasi stadiu ca acum sapte ani. Dosarul de mita impo-triva presedintelui Camerei Deputatilor intra in dome-niul anecdotei prin cercetarea provenientei giurgiuve-lelor de la Cornu. Puciul din Senat impotriva DNA, insti-tutie din subordinea ministrului Macovei, a infierbantat clasa politica.
PNA versus DNA, un scandal de proportii generat pe scena politica si care cutremura justitia. Marul discordiei: dosarele parlamentarilor suspectati de coruptie. Eficacitatea ofensivei anticoruptie are de suferit.
Dincolo de problema care acum infierbanta spiritele se afla insa o alta, de fond, si care, din pacate, subsista indiferent sub ce palarie au fost anchetati senatorii, deputatii ori ministrii. Ea se numeste eficienta. Ce au facut PNA si DNA pentru descoperirea si tragerea la raspundere a "rechinilor" corupti? De la Flota la cercevele... inca asteptam rezultatele.
PNA. A fost deseori considerat un "parchet politic", fiind acuzat ca actioneaza la comanda, aproape de fiecare data cand procurorii anticoruptie aveau tentative de a "intinde plasa" unor "rechini". Instrumentarea "dosarului Flota" i-a adus PNA-ului cele mai multe acuzatii. Anchetand modul in care au fost vandute 16 nave din flota maritima, procurorii DNA au deferit justitiei 80 de persoane, printre care Traian Basescu si alti doi fosti ministri ai Transporturilor. Traian Basescu a declarat mereu ca este o victima politica a unui "stat ticalosit". Supermediatizat, dosarul n-a apucat sa fie judecat la instanta suprema, pentru ca, din pricina unor vicii procedurale, s-a reintors la Parchet. In prezent el se afla la DNA, in "analiza".
DNA. Ca si predecesorul sau, DNA este si el acuzat ca instrumenteaza dosare politice. De data aceasta cazul aflat in lumina reflectoarelor este cel al fostului prim-ministru Adrian Nastase. El isi sprijina acuzatiile de "politie politica", ridiculizand lupta lui Daniel Morar. Acuzat de luare de mita, Nastase a spus: "Trebuie sa fii bolnav la creier....". Cand s-a pus problema perchezitionarii pentru primire de foloase necuvenite, Nastase a contraatacat: "Se spune ca trebuie verificata acasa la mine tamplaria de la ferestre si de la usi". Cu toate ca a cerut-o, Morar revine si spune ca are probe impotriva lui Nastase si fara perchezitie.
CALIBRU DIFERIT. Analistul politic Ion Cristoiu ne-a declarat aseara ca este dezamagit de "micimea acuzatiilor" in cazul Nastase fata de gravitatea acuzatiilor din Flota. "Nastase este acuzat ca intre 2001 si 2004 a obtinut foloase necuvenite de la Irina Jianu, fosta sefa la Inspectoratul de Control al Constructorilor, pentru ca ar fi dispus numirea si pastrarea ei ca sefa. «Cadourile» ar fi constat in tamplarie la usi si ferestre. Ma asteptam ca pentru un fost premier sa cerem perchezitie pentru acte de tradare a Romaniei, uriase sume de valuta la saltea obtinute din privatizari frauduloase, dar nu tamplaria si termopanele", ne-a declarat Ion Cristoiu.
Mascarada politicii anticoruptie
|
PROBLEME. Seful DNA, Daniel Morar, in corzi |
Vointa politica de a lupta impotriva marii coruptii a fost totdeauna o mascarada. Declarativ toti politicienii, indiferent de culoarea lor, s-au aratat combatanti ai acestui flagel. Dar de la vorba la fapta e cale lunga, mai ales cand la mijloc mai apar si ceva interese personale sau de grup. Asa ca in viata reala, faptica, lucrurile s-au petrecut si, din pacate, continua sa se intample cu totul altfel. Principalele fapte ale politicienilor in materia combaterii "marii coruptii" s-au comis fie prin legi ale Parlamentului, fie prin ordonante ale Executivului. Autoritatii judecatoresti nu i-a mai ramas decat sa se supuna si sa respecte ordonantele-legi, emise de celelalte doua puteri in stat.
Prin acte normative confuze ori chiar neconstitutionale, prin chitibusuri strecurate in ordonantele-legi ale PNA-DNA, luptei impotriva "rechinilor" coruptiei i s-a pastrat mereu o posibilitate de aruncare in derizoriu. Astfel ca PNA-DNA a fost marit si decazut de cate ori a fost nevoie, atunci cand interesele de grup au dictat-o. Lupta cu "crocodilii" a fost strunita din capastrul legislativ, competenta de cercetare a parlamentarilor fiind mereu prilej de unitate a politicienilor.
Cand in sfarsit s-a cazut de acord asupra unui text de lege, PNA-ul a reusit sa se atinga de un parlamentar, si acela fost senator: celebrul "caz Vasile Duta". Omul s-a dus direct la Curtea Constitutionala, unde si-a si castigat dreptul de a nu fi cercetat de PNA. Cum? Bineinteles, pe baza unor chitibusuri "strecurate" in legi, de parca nici un stiutor de drept nu s-ar fi aflat in Parlamentul care le-a emis.
Cand a fost de dat vina pentru ineficienta impotriva marii coruptii, mai intotdeauna acarii paun s-au aflat in curtea Justitiei, asupra careia s-a aruncat oprobiul public. Pe undeva de inteles, din moment ce era mult mai greu de vazut, cu ochiul liber, reaua-credinta a unor parlamentari facatori de legi
ori incompetenta altor ministri creatori de reforma. (Violeta Fotache)
ATITUDINE
"Se spune ca trebuie
verificata acasa la mine tamplaria de la ferestre
si de la usi, ca si cand apartamentul putea sa fie dat de constructor fara usi si ferestre. Se invoca niste bunuri aduse din China, nu stiu exact despre ce e vorba" -
Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor
POZITIE
"Perchezitia este doar unul din mijloacele de proba de care intelegem sa uzam. Nu inseamna ca, daca nu avem perchezitie, nu putem sa facem probatiune in dosarul Zambaccian" -
Daniel Morar, seful DNA
OPINIE
"A veni sa-l acuzi pe un fost prim-ministru ca o duduie i-a facut cercevelele ne duce deja in Caragiale. Daca veneau cu fraude care au produs pagube uriase, recunosteam ca a inceput lupta impotriva marii coruptii" -
Ion Cristoiu,
analist politic
REACTII l Respingerea Ordonantei de Urgenta 134/2005 de Senat, pusa sub lupa
DNA, la mana lui Basescu
|
ANALIZA. Consecintele votului de respingere dat joi de senatori OU 134/2005 a determinat intense dezbateri politice, in cadrul carora s-a acrediatat chiar ideea ajungerii la declansarea de alegeri anticipate |
Seful statului este singurul care mai poate salva lupta anticoruptie declansata de Executiv, premierul solicitandu-i ieri sa retrimita ordonanta DNA la Parlament. Intre timp, consecintele respingerii acesteia in Senat sunt analizate de specialistii in domeniu si de forurile europene.
Respingerea de senatori a Ordonantei de infiintare a DNA, care abilita acest departament ca unica structura in lupta anticoruptie, a continuat sa trezeasca si ieri un puternic ecou in randul politicienilor si analistilor. Pe langa preocuparea generala a Puterii de a incerca repararea gestului senatorilor, ieri s-au auzit si voci care au cerut sanctionarea vinovatilor. O astfel de luare de pozitie a venit de la vicepresedintele PD, Ioan Oltean, care a anuntat ca va cere CNC-ului coalitiei sanctionarea parlamentarilor arcului guvernamental care fie au absentat de la lucrarile Senatului de joi, fie au votat impotriva, fie s-au abtinut de la vot. Cu sau fara sanctiuni, singura speranta ramane presedintele Basescu, drept pentru care premierul Tariceanu i-a solicitat ieri acestuia, prin intermediul unei scrisori, sa analizeze posibilitatea trimiterii inapoi la Parlament a Legii de respingere a OU 134/2005 privind infiintarea DNA.
ONG-URI. Cererea premierului nu este singulara. O solicitare de respingere a actului normativ privind DNA i-au adresat presedintelui Basescu printr-un apel si cateva ONG-uri, printre care ProDemocratia, Transparency International Romania, Centrul de Resurse Juridice si Grupul pentru Dialog Social. Cristian Parvulescu, presedintele APD, a lansat ipoteza asumarii raspunderii de catre Guvern pe o lege privind organizarea DNA. Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a promis ca va pune in discutia Executivului aceasta propunere.
CRITICI. La randul sau, vicepremierul Marko Bela a declarat ieri, referindu-se la votul din Senat privind ordonanta DNA, ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a reusit sa aiba o relatie potrivita cu Parlamentul. "Ministrul Macovei a facut afirmatii conform carora parlamentarii nu sunt in stare sa judece aceste probleme si consider ca nu a ajutat deloc o astfel de atitudine. Un ministru trebuie sa se consulte cu parlamentarii membri ai Comisiei de specialitate", a declarat Marko Bela. El a criticat atat atitudinea ministrului Macovei, cat si a procurorului-sef al DNA, care nu au raspuns invitatiei Comisiei de specialitate a Parlamentului de a se prezenta in fata sa pe aceasta tema.
PRIMA GRESEALA. Pe de alta parte, profesorul de drept, Corneliu Turianu, a explicat ca o prima greseala a fost "ca s-a pornit cu o ordonanta in materia legii organice, ceea ce contrazice Constitutia". El a spus ca de la Senat, legea de respingere a ordonantei pleaca spre promulgare la presedintele Romaniei. "Inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii, iar cu acest prilej este posibil sa se adune si Puterea la un loc si sa o voteze foarte rapid. Parlamentul poate insa sa o respinga din nou, si atunci ramane bine respinsa", a declarat Turianu. El considera ca DNA trebuie sa-si continue activitatea pana la elucidarea situatiei juridice a acestei legi, iar asumarea raspunderii pe ordonanta ar fi "o procedura mai greoaie". "In cazul in care ordonanta va fi respinsa din nou, tot ce s-a intamplat pana acum la DNA, dosarele, procedurile vor fi returnate PNA, caruia i se vor modifica competentele. Am auzit pe cineva spunand ca, daca dosarele se intorc la PNA, e nenorocire, iar cei cercetati pot sa zburde in libertate. Nici vorba de asa ceva. Se vor continua investigatiile sub bagheta PNA, nu va fi nici un fel de modificare", a incheiat Turianu. Un punct de vedere similar in ceea ce priveste viitorul ordonantei PNA a avut si profesorul de Drept constitutional Ion Stanomir. El a explicat ca legea de respingere a ordonantei va fi inaintata presedintelui tarii in vederea promulgarii. Constitutia prevede ca, in continuare, Traian Basescu poate proceda in doua feluri: fie promulga "fara discutie" respectivul
proiect de lege, fie il trimite spre reexaminare Parlamentului. Conform profesorului Stanomir, seful statului poate returna o singura data Parlamentului proiectul de lege.
TEME DE DISCUTIE. "Din punct de vedere politic, momentul va fi exploatat de presedintele Basescu, care, dupa reteta deja stiuta, va trimite spre reexaminare proiectul de lege privind respingerea OU si le va bate obrazul senatorilor. Astept sa vad motivatia presedintelui care va insoti cererea de reexaminare, iar apoi punctul de vedere al Comisiei juridice a Senatului, care are dreptul sa faca amendamente, si in final votul plenului Senatului", ne-a declarat avocatul Marian Nazat. Luand in calcul insa "priceperea profesionala" a juristilor senatori din afara arcului puterii, avocatul acrediteaza ideea ca proiectul nu va trece nici a doua oara, caz in care Basescu va fi obligat sa promulge legea asa cum a fost votata de Senat.
SEMNIFICATIE. "Desigur, votul de ieri este eminamente unul indreptat impotriva ministrului Justitiei, caruia am impresia ca i s-a platit o polita pentru refuzul de a nu se prezenta la Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor. Dar inainte de toate este semnul gherilei parlamentare deschise impotriva presedintelui Basescu si a putinilor sai loialisti incazarmati in Palatul Cotroceni. Nu cred insa ca este un vot politic, pentru ca atunci cand isi apara propriile interese, deseori aflate in afara legii, parlamentarii nu au culoare ideologica. Mai cred, de asemenea, ca se incearca provocarea alegerilor anticipate, astfel incat opinia publica sa realizeze ca actuala configuratie parlamentara este nefunctionala", ne-a declarat avocatul Marian Nazat.
CONSULTARI LA COTROCENI
|
Presedintele Traian Basescu a adresat o invitatie partidelor parlamentare pentru consultari separate, in perioada 16-17 februarie, pe tema Ordonantei de Urgenta privind DNA, informeaza un comunicat al Presedintiei. Conform sursei citate, in baza atributiilor constitutionale, presedintele Basescu invita partidele parlamentare la consultari, in perioada 16-17 februarie, pe tema OU 134/2005 pentru modificarea competentelor PNA si transformarea acestuia in DNA, care a fost respinsa joi de Senat. O alta tema a consultarilor o constituie prioritatile legislative privind aderarea Romaniei la UE, iar partidele parlamentare pot aborda si alte subiecte, precizeaza documentul citat. Astfel, la 16 februarie, seful statului urmeaza sa aiba intalniri separate cu reprezentantii PRM, PSD, PC si cu grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, iar la 17 februarie, cu liderii UDMR, PNL si PD. PRM si PSD au anuntat deja ca vor onora invitatia presedintelui, C.V. Tudor spunand insa ca ii va cere presedintelui sa nu promulge legea de respingere a ordonantei DNA. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca Uniunea va sustine, la intalnirea cu Basescu, reexaminarea ordonantei privind DNA, dar va atrage atentia si asupra "starii de conflict nedorite" din interiorul coalitiei, inclusiv "pe tema interetnica". O alta propunere care se va afla pe masa presedintelui va veni de la conservatori, care vor propune ca membrii Executivului sa nu poata fi si parlamentari. "Noi intotdeauna am sustinut ca din Executiv sa nu mai faca parte parlamentari, pentru ca nu poti sa te imparti in mai multe locuri", a declarat ieri viceliderul grupului PC din Senat, Sabin Cutas.
|
BRUXELLES
|
Comisia Europeana va analiza impactul pe care decizia Senatului l-ar putea avea asupra luptei impotriva coruptiei, element-cheie pentru aderarea la timp a Romaniei la UE, relateaza AFP. Krisztina Nagy, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat ca Executivul UE "ramane la convingerea ca Guvernul roman va face tot ce-i sta in putere pentru a gasi o solutie durabila si eficace pentru a combate in continuare coruptia". Nagy a subliniat ca presedintele Traian Basescu are la dispozitie 20 de zile in care ar putea retrimite ordonanta in Senat si ca, in asteptarea eventualei adoptari a unei alte legi pe aceasta tema, anchetele de coruptie deja lansate "pot continua". (Irina Cristea)
|
VOTUL, DAT LA CEREREA ALESILOR PUTERII
|
| |
Unul dintre senatorii Opozitiei care a votat impotriva ordonantei, pesedistul Ion Vasile (foto), a iesit ieri la rampa cu o declaratie in care sustine ca a fost rugat de reprezentanti ai Puterii sa voteze impotriva sau sa se abtina la vot. Ion, citat de Mediafax, a refuzat insa sa ii si nominalizeze pe acei reprezentanti ai Puterii care l-ar fi indemnat sa voteze ca atare, dar a precizat care a fost motivatia primita: "Am fost rugati de reprezentantii Puterii, cu argumentul neconstitutionalitatii celor doua ordonante, sa ne abtinem sau sa votam impotriva". El mai sustine ca ar trebui sa se tina cont de faptul ca reprezentantii Puterii au iesit din sala in momentul votului. Un alt atac la adresa alesilor Puterii a venit tot de la un pesedist, deputatul de Suceava, Mirela Adomnicai, care a acuzat ca absenta senatorului PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, de la votul privind adoptarea Ordonantei privind DNA ar putea fi premeditata, "pentru a nu ajunge la audierile DNA". Replica a venit de la presedintele PNL Suceava, Ion Lungu, care a precizat ca Flutur a fost plecat intr-o delegatie in Italia.
|