Profesor de fizică la nici 40 de ani, la University of Notre Dame, în top 25 universităţi americane. Numere recente din „Nature Physics” şi „Nature Scientific Reports” îi ilustrează munca acestui strălucit savant, care a părăsit România în anii ’90. Vorbind cu şi despre Zoltan Toroczkai, te întrebi dacă nu cumva noi, cei de aici, nu am fi fost cu toţii mai departe având în jurul nostru personaje ca acesta…
Profesor universitar în America, la nici 40 de ani, într-una dintre universităţile de prestigiu din această lume. Îl întreb pe Zoltan (insistă să îi spun astfel) dacă există momente-cheie care conturează pe parcurs un destin atât de frumos ca al lui. „Au fost mai mult perioade decât momente, toate datorate unor profesori extraordinari”, răspunde cu modestie.
Primul dintre ei, chiar tatăl lui Zoltan. Când era în clasa a V-a, se concentra pe fotbal și literatură. Nimic altceva nu îl interesa pe copilul de atunci. Văzând că nu are rezultate prea grozave la matematică, părintele său a hotărât să schimbe situaţia. Şi a făcut o înţelegere cu Zoltan: să-şi petreacă zilnic, câteva ore, rezolvând lângă el probleme de matematică. „Singura mea treabă era să mă uit de pe margine, ca şi cum ar fi fost vorba de un joc de fotbal. Acele sesiuni de rezolvare a problemelor mi-au deschis ochii asupra frumuseții matematicii şi a complexităţii gândirii matematice”.
În curând, Zoltan devenea dependent și adăuga matematica preferinţelor sale, lângă fotbal şi literatură. Şi fizica? Puţin mai târziu…
Citeste AICI intreaga poveste
Citeste si
A descoperit dragostea în mijlocul unei intersecţii din Bujumbura, Burundi
Martin Karlstedt, viata unui german la Bucuresti