x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De unde i s-a tras lui Corneliu Iacobov

De unde i s-a tras lui Corneliu Iacobov

de Mirela Romanet    |    13 Mai 2008   •   00:00

Problemele lui Iacobov cu justiţia au început în 2004, cînd RAFO Oneşti a fost acuzată ca a "pierdut" intenţionat pachetul majoritar de acţiuni de la Electrocarbon Slatina. Broadhurst Investments din Cipru, unul dintre acţionarii minoritari de la RAFO a făcut o plîngere penală acum patru ani prin care reclama modul suspect ăn care rafinăria a pierdut pachetul majoritar de acţiuni la Electrocarbon Slatina.



Problemele lui Iacobov cu justiţia au început în 2004, cînd RAFO Oneşti a fost acuzată ca a "pierdut" intenţionat pachetul majoritar de acţiuni de la Electrocarbon Slatina. Broadhurst Investments din Cipru, unul dintre acţionarii minoritari de la RAFO a făcut o plîngere penală acum patru ani prin care reclama modul suspect ăn care rafinăria a pierdut pachetul majoritar de acţiuni la Electrocarbon Slatina.


Electrocabon Slatina era singura firmă din România care producea electrozi pentru sudură. Singurul furnizor de materie primă era Rafinăria Dărmăneşti. La începutul lui iulie 2003, Rafo deţinea 42,65 la sută din acţiunile firmei Electrocarbon din Slatina, după ce mai înainte acelaşi pachet fusese în portofoliul Rafinăriei Dărmăneşti. Printr-un contract de cesiune de creanţe, sau altfel spus de vînzare a datoriilor, Rafo a preluat aceste pachet de la Rafinăria Dărmăneşti. Rafo nu a păstrat prea mult însă controlul asupra Electrocarbon întrucît "acest pachet de acţiuni a fost pierdut în urma constituirii şi executării unui gaj mobiliar în favoarea firmei Metaleuroest SRL din Cîmpina şi care a transferat pachetul de acţiuni în numele său în afara pieţii de capital", se menţiona în plîngerea firmei româno-cipriote. Acţionarul minoritar acuza conducerile Rafo şi Metaleuroest, că, de comun acord, au ocolit tranzacţia de acţiuni pe piaţa de capital, aşa cum obligă legea în cazul societăţilor deschise, satut pe care îl avea şi Electrocarbon pe piaţa bursieră, printr-un "raport comercial simulat pentru a putea trasfera direct pachetul majoritar de acţiuni al Electrocarbon ăn portofoliul Metaleuroest". Reprezentanţii Broadhurst aratau că această operaţiune a avut loc pe baza unui contract de vînzare-cumpărare de produse petroliere de către Metaleuroest de la Rafo în valoare de 26,7 miliarde de lei. Contractul a fost ăncheiat pe 22 ianuarie 2003, şi contrar logicii, cel care depune garanţii pentru îndeplinirea contractului este vînzătorul, adică Rafo. Gajul depus este reprezentat tocmai de pachetul de acţiuni pe care aceasta îl deţinea la Electrocarbon Slatina. Mai este de precizat că valoarea acţiunilor pe care le deţinea Rafo la Electrocarbon ajungea la aproape 12 miliarde de lei.


Rafo nu şi-a "respectat" contractul şi a pierdut acţiunile gajate în mod suspect, Rafo nu şi-a putut respecta contractul de furnizare a produselor petroliere, "deşi chiar în acea perioadă, februarie 2003, importante cantităţi de petrol din import au fost livrate către Rafo prin Oil Terminal (societate la care Broadhurst Investments este acţionar, n.r.), fără ca Rafo să achite TVA în vamă, deci materia primă nu a lipsit", îşi susţine argumentaţia reprezentatul firmei româno-cipriote. În opinia avocaţilor SRL-ului cu sediul în Nicosia este la fel de suspect şi modul extrem de rapid în care firma Metaleuroest a ecxecutat gajul, aproape fără ca Rafo să facă vreun gest pentru a stopa pierderea unui bun destul de important din patrimoniu. "La numai cinci săptămîni de la semnarea contractului de achiziţie, Metaleuroest a somat formal Rafo şi a obţinut aproape instantaneu o sentinţă civilă la Tribunalul Bacău de trecere la executarea gajului. Pe 15 aprilie 2003 se subrogă societatea Rafo ca acţionar majoritar la Electrocarbon Slatina, înscriind pachetul majoritar de acţiuni pe numele lui Metaleuroest în afara pieţii de capital", mai spunea reprezentantul firmei Broadhurst Investments. În opinia acţionarului minoritar de la Rafo, operaţiunea era cu atît mai suspectă cu cît tot pe 22 ianuarie 2003 între Rafo şi Metaleuroest a mai fost încheiat un contract de cesiune de creanţe (vânzare a unor datorii la partenerii de afaceri, n.r.) pe care Rafo le avea de încasat de la Electrocarbon Slatina, în valoare de 224,7 miliarde de lei. Rafo a renunţat la recuperarea acestei datorii ăn favoarea Metaleuroest în schimbul a doar 40 de miliarde de lei, pe care Metaleuroest ar fi urmat să le plătească în rate către Rafo pînă în luna iunie 2004. Deşi Metaleuroest îi era datoare în felul acesta lui Rafo cu 40 de miliarde de lei, preţul la care a achiziţionat datoria Electrocarbon Slatina către Rafo, în contractul de achiziţie a produselor petroliere pe care trebuia să le livreze Rafo la Metaleuroest, tot rafinăria oneşteană este cea care depune garanţii, tocmai acţiunile pe care le deţinea la Electrocarbon. "După executarea gajului, Metaleuroest devine nu numai acţionar majoritar la Electrocarbon ci şi deţinătoarea unei creanţe de peste 200 de miliarde de lei", au mai arătat reprezentanţii Broadhurst Investments.


Conducerea Rafo nu ştie despre existenţa plîngerii

Actuala conducere a Rafo nu ştia de existenţa plîngerii făcută de Broadhurst Investments. "Societatea de care îmi vorbiţi este unul dintre acţionarii minoritari de la noi. Nu ştiu nimic despre existenţa acestei plîngeri şi nici nu pot să o comentez. Dar, conform legii, este normal ca administratorul judiciar ori să se sesizeze cu privire la existenţa unor acte de gestiune frauduloasă, ori să fie sesizaţi. Este posibil ca fosta conducere să fi efectuat şi astfel de operaţiuni, dar cum nu cunosc conţinutul plîngerii nu mă pot pronunţa", ne-a declarat Paul Ivaşcu, directorul general al Rafo Oneşti din toamna anului trecut.


Cine este Broadhurst Investments?

Scoietatea Broadhurst Investments nu este chiar un SRL necunoscut în România. Dar nu datorită acţionarilor din spatele său ci datorită "cumpărăturilor" pe care le-a făcut în România. Broadhurst Investments este un fond de investiţii americano-cipriot, condus de românul Andrei Siminel. Aceasta deţine pachete de acţiuni la societăţi precum Vel Pitar (formată după asocierea fabricilor de pîine Mopariv, Berceni şi Granpan), la Galacta Galaţi, la Rafinăria Astra, Oil Terminal, iar pînă nu demult deţinea şi 12 la sută din acţiunile Alro Slatina. De asemenea Broadhurst Investments Ltd Cyprus figurează şi cu 31,87 la sută din acţiuni la Electroaparataj SA, are o cotă de 8,2 la sută din capitalul social al uzinei Dacia şi mai deţine acţiuni la Terapia Cluj-Napoca, Oţelinox Tîrgovişte, Casino Sinaia şi Palas Sinaia.

×