Pentru prima dată în România, acţiunea de colectare a deşeurilor a testat mediul rural. În cele două judeţe cuprinse în proiectul-pilot, Argeş şi Covasna, au fost colectate 18.000 de kilograme de deşeuri.
Pentru prima dată în România, acţiunea de colectare a deşeurilor a testat mediul rural. În cele două judeţe cuprinse în proiectul-pilot, Argeş şi Covasna, au fost colectate 18.000 de kilograme de deşeuri.
Ediţia a treia a campaniei "Marea Debarasare" a colectat până ieri, la ora 12:00, peste 140 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cea mai mare cantitate fiind strânsă din regiunile Cluj-Napoca, Sibiu şi Galaţi. Aflat la Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, Korodi Attila, ministrul Mediului, a dat startul celei de-a treia ediţii a campaniei. Noutatea acestei ediţii o reprezintă organizarea unei acţiuni de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi în mediul rural din judeţele Covasna şi Argeş, sub forma unui proiect-pilot. Potrivit Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, 335 de primării din mediul urban şi rural au participat ieri la cea de-a treia ediţie a campaniei care trebuie să devină cât mai repede posibil o obişnuinţă lunară şi în ţara noastră.
ÎNCEPUTUL. Campania "Marea Debarasare" a fost lansată în 2007 de Ministerul Mediului, iar la prima ediţie au fost vizate 110 localităţi şi s-au colectat 600 de tone de deşeuri. De altfel, la nivel naţional, până în luna iulie a acestui an au fost colectate 4.000 de tone de deşeuri. Datele nu ne sunt însă nici pe departe favorabile, având în vedere faptul că România nu a atins încă ţintele europene în acest domeniu. În urma statisticilor realizate de experţii în domeniu, până la sfârşitul anului cantitatea de deşeuri ar trebui să se dubleze. "Nu atingem ţintele europene, pentru că la ora actuală în România nu există destule deşeuri în gospodării care să fie catalogate ca deşeuri şi să se ajungă astfel la patru kilograme pe cap de locuitor. În Europa, foarte puţine ţări ating patru kilograme, şi acestea sunt numai ţările vest-europene, consacrate, unde cultura consumatorului de echipamente este deja asemănătoare cu ceea ce vedem noi şi în România în ultimii cinci ani, dar acolo tradiţia există de 20-30 de ani", a declarat Korodi.
Acţiune lunară
Atilla Korodi a subliniat că această acţiune va fi organizată în prima sâmbătă din fiecare lună pentru ca populaţia să conştientizeze importanţa acestei campanii. Sistemul gândit de Ministerul Mediului presupune ca şi cetăţenii din localităţile participante să scoată în faţa caselor sau blocurilor, începând cu ora 9:00, deşeurile de echipamente electrice şi electronice, iar primăriile, prin operatorii de salubritate, să le colecteze şi să le ducă la punctele de primire stabilite în plan local. De aici, organizaţiile abilitate le vor duce la reciclat şi neutralizat. Ministerul Mediului a pus la dispoziţia cetăţenilor şi două numere de telefon – 021.316.38.74 sau 021.316.61.38 – la care pot cere detalii suplimentare referitoare la campanie.Citește pe Antena3.ro