Tara noastra este in pericol de a pierde locul intai mondial la exportul de caviar. Statele Unite ale Americii au decis suspendarea imediata a oricaror tipuri de import de caviar si carne de sturion din Romania.
Romania este in pericol de a pierde locul intai mondial la exportul de caviar. Statele Unite ale Americii au decis suspendarea imediata a oricaror tipuri de import de caviar si carne de sturion din Romania. Anuntul a fost facut vineri de Agentia Federala pentru Pescuit si Biodiversitate a Statelor Unite. Pe lista neagra se mai afla Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia si Ucraina, tari din bazinul Marii Negre. Este a doua hotarare de acest gen, dupa ce la sfarsitul lunii septembrie Statele Unite au decis sa suspende importul de caviar de sturion din bazinul Marii Caspice. CONSECINTA. Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca Romania nu a luat masuri pentru protejarea speciilor de sturion. Statele Unite avertizasera inca de anul trecut Romania cu privire la faptul ca, daca tara noastra nu va lua rapid masuri de protectie pentru aceste specii, si in special pentru morun, importurile vor fi sistate. Un ultim avertisment la adresa autoritatilor romane a fost formulat la inceputul lui martie 2005, SUA cerand respectarea angajamentelor luate fata de Conventia privind Comertul International cu Specii Amenintate (CITES). Masura va ramane in vigoare pana cand americanii nu vor constata progrese semnificative in implementarea de catre oficialii de la Bucuresti a programelor regionale de conservare a speciilor aflate in pericol. BRACONAJ. In Delta Dunarii s-a braconat masiv dupa Revolutie. Inevitabil, si sturionii au cazut prada pescuitului ilegal. Acestia au fost pescuiti mai ales in perioadele de prohibitie cu ohanele, unelte cu care se prind si crapii. Si pentru ca sturionii incep sa se reproduca abia la varsta de 12 ani, in prezent se vad efectele braconajului masiv care a existat in Rezervatie in perioada de la inceputul anilor 1990. Primul an in care s-a efectuat un monitoring profesionist al speciilor de sturioni a fost 1999, finantat printr-un imprumut nerambursabil de la Banca Mondiala. Monitorizarea s-a facut impreuna cu specialisti de la mai multe universitati americane. Din 2001, s-au introdus reglementari stricte pentru speciile de sturioni, intre care sigilii pentru fiecare din exemplarele capturate sau raportari ale capturilor la fiecare 24 de ore.
LIDERI LA ICRE DE MORUN
|
Masurile luate de tara noastra au determinat Conventia CITES sa modifice cota Romaniei. In acelasi timp, conventia a decis insa reducerea cu 50% a cotelor tarilor din bazinul Marii Caspice, intre care Kazahstanul, Azerbaidjanul, Rusia si Iranul, pentru ca aceste state nu au luat nici un fel de masura de monitorizare a sturionilor. Coroborate, cele doua decizii ale CITES au facut ca Romania sa devina liderul mondial al exportatorilor de caviar de morun.
|
Citește pe Antena3.ro