x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie - Cozma, inapoi la racoare

Decizie - Cozma, inapoi la racoare

de Miruna Pasa Petru    |    29 Sep 2005   •   00:00
Decizie - Cozma, inapoi la racoare

Instanta suprema l-a condamnat ieri pe Miron Cozma la 10 ani de inchisoare in cazul mineriadei de la Costesti.

Miron Cozma s-a intors din nou in inchisoare. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat ieri decizia finala in dosarul mineriadei de la Costesti, iar fostul lider al minerilor a primit o condamnare definitiva de 10 ani.

Luceafarul Huilei a reusit sa stea in libertate trei luni si cateva zile, multumita gratierii pe care i-a facut-o cadou fostul presedinte al tarii, Ion Iliescu. Aseara, Miron Cozma a trebuit totusi sa-si faca bagajul si sa se intoarca la inchisoare, pentru ca mai are de ispasit o ultima pedeapsa: 10 ani pentru mineriada de la Costesti. Instanta suprema a decis ieri ca Miron Cozma a savarsit infractiunea de instigare la subminarea puterii de stat, in timpul evenimentelor din ianuarie 1999. Inainte sa fie ridicat de politie, fostul lider al minerilor nu a pierdut momentul de a-si spune oful intr-o conferinta de presa.

RETINEREA. Ieri-seara, in jurul orei 19:15, masina in care se afla Cozma a fost oprita de un echipaj al Politiei pe drumul dintre Bucuresti si Ploiesti. Fostul lider al minerilor tocmai pleca de la intalnirea cu presa pe care a organizat-o la Hotelul Confort din localitatea Otopeni. Si-a sarutat cu foc noua prietena, Elena, i-a dat telefonul mobil si s-a lasat pe mana politistilor. "E uimitor ce repede se dau mandatele de arestare in Romania", a apucat Cozma sa mai spuna. Drumul si l-a continuat in duba politiei, spre penitenciarul de maxima singuranta Rahova.

Desi reincarcerat, fostul lider al minerilor spera sa scape cu numai cateva saptamani de inchisoare. Cozma a executat deja sapte ani si opt luni pentru mineriada din 1991 si pentru cea de la Stoenesti. Potrivit legii romane, aceasta perioada va fi scazuta din condamnarea primita ieri, asa ca ar ramane de executat cu totul inca doi ani si patru luni. Cozma a declarat insa ca va cere eliberarea conditionata, pentru ca a executat deja doua treimi din pedeapsa. Aceasta solicitare va fi analizata de o comisie speciala, iar instanta de judecata va lua in final o decizie in acest sens.

"Procedurile ar putea dura aproximativ doua luni. Miron Cozma are toate sansele sa fie eliberat conditionat", ne-a declarat ieri avocatul liderului minerilor, Viorel Dumitrescu.

ORTACII. O situatie mai grea au insa ceilalti cinci ortaci condamnati ieri alaturi de Cozma. Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu, Constantin Cretan si Romeo Beja au primit cate cinci ani de inchisoare. Spre deosebire de liderul lor, ei nu au stat nici o zi dupa gratii, asa ca vor fi nevoiti sa execute intreaga pedeapsa. Ionel Ciontu a aflat primul vestea, pentru ca a venit personal la Bucuresti. El a declarat ca se va preda de bunavoie, chiar daca se considera nedreptatit. Aseara, Ciontu a plecat spre Petrosani pentru a fi incarcerat. Dorin Lois si Constantin Cretan au fost "saltati" de la domiciliile lor. Comandantul Politei municipale Petrosani, comisar-sef Florin Nicolae, a declarat ca Lois nu a opus rezistenta si ca a incercat sa se predea imediat dupa ce a aflat sentinta. El a fost dus la Penitenciarul Barcea Mica, de langa Deva. Cu cateva ore inainte, el declara presei ca are deja bagajul pregatit. "N-o sa fug niciunde, vreau doar sa vad meciul de sambata cu Poli. Tin cu Jiul Petrosani. Dupa aia sa se intample orice." Constantin Cretan a fost ridicat de la domiciliul sau din Rovinari si transportat la Penitenciarul din Targu-Jiu. Vasile Lupu nu a fost gasit aseara la domiciliul sau din Vulcan, nici la rude sau la prieteni. Romeo Beja se afla, dupa toate datele, in Austria. El a fost dat aseara in urmarire generala si urmeaza sa fie cautat prin Interpol.

MINERIADA. In ianuarie 1999, minerii din Valea Jiului plecau la Bucuresti pentru a-si scanda nemultumirile. La Costesti ortacii s-au intalnit insa cu fortele de ordine. Jandarmi si politisti au fost batuti si sechestrati de ortaci, iar pagubele au fost evaluate la aproximativ 130 de miliarde de lei vechi. In urma anchetei, Cozma, Lois, Beja, Lupu, Ciontu si Cretan au fost gasiti responsabili de coordonarea manifestarilor violente.

DESTIN


"Sa nu va lasati prinsi in jocurile politice ale celor de azi. Maine vor veni altii. Ce veti face daca Miron Cozma va ajunge maine presedintele Romaniei? In continuare veti arunca cu pietre in el? Miron Cozma are si va avea personalitate. Mi-am infruntat destinul si am incercat sa fiu corect"

HAIDUCUL


"Spiritul revolutionar al romanilor a cam disparut (…) Sunt ultimul haiduc al mileniului II si, probabil, al mileniului III"

"INOCENT"


"Faptul ca ne-am cerut salariile si ca am cerut ca niste mine sa nu fie inchise inseamna subminare a puterii de stat?"
Miron Cozma, liderul minerilor

CONFERINTA LUI COZMA
"Este foarte clar ca decizia are mari conotatii politice", a declarat Miron Cozma la conferinta de presa organizata inainte de incarcerare. "Noi, ca lideri sindicali, nu ne-am facut decat datoria, am luptat pentru drepturile muncitorilor. Faptul ca ne-am cerut salariile si ca am cerut ca niste mine sa nu fie inchise inseamna subminare a puterii de stat? Spiritul revolutionar al romanilor a cam disparut", a sustinut el. "Ma vad obligat sa informez conducerea Ambasadei Rusiei si chiar pe presedintele Putin prin sindicatele din Rusia de atitudinea procuraturii generale, care a spus in rechizitoriu ca evenimentele de la Costesti s-au declansat in conditiile in care un atasat al Ambasadei Rusiei a dat un telefon. Nu stiu daca Romania este pregatita pentru toate aceste conflicte internationale. Vom avea sprijin cand toate aceste dosare vor merge la Curtea Europeana de la Strasbourg si acolo nu mai pot da domnii politicieni telefoane ca sa influenteze decizia", a amenintat Luceafarul huilei.
×
Subiecte în articol: observator cozma miron miron cozma