x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie tribunal SUA - Condamnatul Munaf, mai aproape de streang

Decizie tribunal SUA - Condamnatul Munaf, mai aproape de streang

20 Oct 2006   •   00:00

Prima incercare a rudelor lui Mohammad Munaf de a impiedica predarea lui autoritatilor irakiene, unde il asteapta o sentinta de condamnare la moarte prin spanzuratoare, a esuat.

Prima incercare a rudelor lui Mohammad Munaf de a impiedica predarea lui autoritatilor irakiene, unde il asteapta o sentinta de condamnare la moarte prin spanzuratoare, a esuat.

PROCES PIERDUT. Tribunalul districtului Columbia a respins ieri petitia inaintata de un grup de avocati americani si de sora inculpatului, Maisoon Mohammed, imediat dupa ce Munaf a fost condamnat la moarte de Tribunalul Penal Central din Bagdad pentru implicarea in rapirea celor trei jurnalisti romani. Petitionarii au cerut instantei din SUA, printr-o petitie Habeas corpus, ca Munaf, care este si cetatean american, sa nu fie predat autoritatilor irakiene, ci sa fie mentinut in custodia SUA. Potrivit Agentiei de presa Mediafax, Tribunalul din Washington a respins petitia ca fiind "neintemeiata". Totodata, instanta si-a declinat competenta in abordarea cauzei condamnatului, argumentand ca nu intra in jurisdictia sa, Munaf aflandu-se in custodia Fortei Multinationale. "Reclamantul a intrat de buna voie intr-o tara suverana, cum este Irakul, si a fost condamnat de tribunalul acelei tari pentru incalcarea legii irakiene. Prevederile Habeas corpus nu primeaza peste legile unui stat suveran", se arata in motivarea deciziei.

NEMULTUMIRE. Unul dintre avocatii care il reprezinta pe Mohammad Munaf in SUA, Jonathan Hafetz, considera nedreapta decizia Tribunalului din Washington si a afirmat ca o va contesta. "Este o hotarare fara precedent si nejustificata. Vom inainta recurs la o curte de apel federala", a declarat Hafetz pentru Mediafax. In documentul catre instanta americana, avocatul prezenta mai multe motive pentru care clientul sau nu ar trebui extradat "de Guvernul sau unei forte externe", act ce ar duce, implicit, la moartea sa, in numele unor drepturi pe care cetatenii americani le au prin Constitutie. Hafetz sustinea ca toata sedinta de judecata in care Munaf a fost condamnat a durat mai putin de o ora si jumatate. Timp in care, potrivit lui Hafetz, judecatorul nu a tinut cont de declaratiile martorilor acuzarii, care au recunoscut ca marturiile ce-l incrimineaza pe Munaf au fost date "sub presiuni incredibile". Mai mult, judecatorul irakian nu ar fi tinut cont nici de spusele lui Munaf, care a declarat ca este nevinovat si ca orice declaratie ar fi dat in trecut, aceasta este rezultatul "unor amenintari cu violente si abuzuri sexuale" impotriva sa si a familiei sale, venite din partea unor oficiali americani si romani.

DEMERSURI
Condamnarea lui Munaf a avut loc la 12 octombrie si a fost confirmata abia o zi mai tarziu de surse judiciare si diplomatice. Aparatorul lui irakian inca mai face demersuri pentru a obtine hotararea de condamnare, pentru a o putea contesta. La acea vreme (ca si acum, de altfel), instanta romana inca astepta date despre locul in care este detinut acuzatul, pentru a-l putea cita si audia in procesul declansat, in lipsa, la Bucuresti.

×
Subiecte în articol: observator munaf