x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Declaraţia unui român a impresionat presa germană: „Să falsific carduri este mai uşor decât să montez o uşă”

Declaraţia unui român a impresionat presa germană: „Să falsific carduri este mai uşor decât să montez o uşă”

de Istvan Deak    |    15 Sep 2011   •   12:15
Declaraţia unui român a impresionat presa germană: „Să falsific carduri este mai uşor decât să montez o uşă”

Suntem consternati ca Germania se opune vehement aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Suntem luati prin surprindere de mirarea nemtilor, cand aud ca vorbim limba lor. Mirarea lor creste in momentul in care afla ca in Romania anului 2011 exista internet, frigider sau televizor. Un prieten, student la Kassel, imi povestea in 2009, ca dupa un an de lucru, la un fast food din oras, a fost dat afara, fiindca lipseau 50 de euro din casa. Era singurul roman angajat, nu s-au facut verificari, doar a fost chemat in biroul managerului, care l-a rugat sa returneze banii. De rusine, si-a dat demisia. Dupa o saptamana, managerul a realizat ca romanul nici nu lucrase in acea zi, cand au disparut banii, dar nu s-a obosit sa isi ceara scuze. Motivul este simplu. Presa germana abunda saptamanal cu stiri despre romani si peripetiile lor, mai putin legale, in tara lui Merkel. Jurnalul National va propune o scurta incursiune in ceea ce au scris nemtii despre noi in ultimele doua saptamani.

Die Welt: 'N-avem bani, ne dai de mancare?'

Orasele Dortmund, Duisburg si Berlin au fost luate cu asalt de rromi, care si-au instalat corturile in parcurile din oras, spre disperarea locuitorilor din zona. 'Am pierdut clienti, parcul este murdar din cauza lor', se plange managerul unui bar din Berlin. 'N-avem locuinte pentru ei', ridica din umeri autoritatile locale. Rromii nu isi propun sa paraseasca zona prea curand. 'Nu avem bani, ai ceva de mancare ?', este intrebarea cu care sunt primiti reporterii nemti. Refuzati, rromii dau din cap. 'Nu stim germana'. Un tanar le propune reporterilor ca, in schimbul unei sume de bani, sa le vorbeasca in germana. 'Rromii beneficiaza de consilierea unui psiholog, care incearca sa le dea de inteles ca se afla intr-o tara noua si trebuie sa se adapteze unor reguli. Psihologul a intervenit in momentul in care locuitorii din zona, au depus o plangere pentru tulburarea linistii publice. Politia, Oficiul pentru Protectia Minorilor si politicieni locali au incercat sa gaseasca o solutie, dar fara folos. Rromii isi castiga existenta prin cersit, muzica stradala si spalarea parbrizelor in intersectii', scriu jurnalistii de la Die Welt. 'In calitate de cetateni europeni, romanii au dreptul sa stationeze aici timp de 3 luni, precum orice alt turist, dupa aceea vom lua masuri', a declarat primarul sectorului din Berlin, Frank Schulz.

Un miliona de euro, furat din bancomate

Tribunalul Wuppertal l-a condamnat la 7 ani de inchisoare pe seful unei bande de falsificatori de carduri. Banda era formata din romani. Cu mini-camere video si echipament specializat, ei reuseau sa obtina pinurile clientilor unei banci, in momentul in care acestia isi utilizau cardul la bancomat. Apoi, cardurile erau clonate si golite de bani. 'Romanul de 30 de ani a fost omul cheie al operatiunii, fara el nu se intampla nimic. A primit doar 7 ani de inchisoare pentru skimming, fiindca a marturisit de la inceput si detaliat faptele sale. Pedeapsa initiala era de peste 10 ani', a spus judecatorul in motivarea sentintei. Din Dortmund, seful bandei a cauzat un prejudiciu de aproape un milion de euro. Pinurile erau obtinute de pe tot teritoriul Germaniei, iar cardurile erau golite in tari precum Italia, Mexic sau Anglia. Ironic, seful bandei a spus la final: 'Sa falsific carduri este mai usor decat sa montez o usa'. 'Ceilalti 6 romani, cu varste intre 23 si 49 de ani, au primit pedepse intre un an si 4 ani. 'Autoritatile germane au declansat o ampla ancheta, existand suspiciunea ca romanii ar face parte dintr-o banda de crima organizata cu sediul in Romania', au concluzionat jurnalistii de la Die Welt.

Politist roman, traficant de persoane in Germania

Cazul unei prostituate din Romania, batuta de 'pestele' ei in Germania, a luat amploare in presa germana, in special prin prisma faptului ca barbatul a lucrat in Romania ca politist in departamentul de crima organizata si trafic de persoane. 'Romanul de 36 de ani a fost extradat in Germania. Aflat in arest din iunie, acesta isi asteapta procesul. El este acuzat ca a batut la Stuttgart una din prostituatele sale, fiindca nu i-a adus suma ceruta', noteaza jurnalistii de la Augsburger-Allgemeine. La inceputul lunii septembrie, un caz similar a avut loc la Augsburg, unde doua romance, dintre care una minora, au fost batute de pestele lor de 25 de ani, tot roman. El se afla in arest, alaturi de concubina lui, tot din Romania, acuzata de complicitate la trafic de persoane. Femeile prestau la Colloseum, unul dintre cele mai cunoscute bordeluri din Augsburg. 'Suntem constienti ca prostituatele romance nu sunt de capul lor in Germania. Avem in vizor mai multi sefi de bordeluri, dar legea prostitutiei ofera refugiu acestora, iar in fata instantei reusim foarte rar sa obtinem pedepse pe masura', a declarat seful politiei Augsburg, Klaus Bayerl. 'De trista amintire este cazul prostituatei din Romania, care in 2007 si-a taiat venele intr-un bordel din Augsburg, fiindca nu mai suporta ce i se intampla. La putin timp, a fost luata din spital de un barbat, batuta si obligata din nou sa se prostitueze', scriu jurnalistii de la Augsburger Allgemeine.

Cititi in partea a 2-a: Trei minore cersesc si fura in acelasi timp, retea de hoti de metale anihilata la Dortmund, roman arestat pe aeroportul din Dortmund, feriti-va de romanii de pe autostrada, Romanca violata de 4 conationali refuza sa se prezinte le proces.

×
Subiecte în articol: romani germania skimming tigani germania