x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delasare - An scolar european in scoli carpite

Delasare - An scolar european in scoli carpite

de Eugenia Mihalcea    |    09 Sep 2005   •   00:00
Delasare - An scolar european in scoli carpite

Scoala incepe romaneste, cu unitati de invatamant murdare, fara apa curenta, canalizare sau neterminate.

Cu cateva zile inainte de inceperea noului an scolar, unitatile de invatamant se peticesc pe ici-pe colo. Ministrul Educatiei spune insa ca scoala incepe pentru toti elevii la 12 septembrie. Se castiga astfel o saptamana de studiu, ca sa ne aliniem la standardele UE. Cu sau fara autorizatie de functionare...

Multe dintre scolile care nu au primit autorizatie de functionare au beneficiat de programe de reabilitare si reconstructie, ba cu bani de la BEI, ba PHARE sau de la Banca Mondiala. Asta pe hartie, pentru ca in Bucuresti, de exemplu, foarte multe scoli care nu vor primi autorizatie de functionare igienico-sanitara in acest an sunt prinse in programul de finantare BEI, program care nu a fost accesat inca, din cauza intarzierilor. Cu toate acestea, ministrul Educatiei este extrem de optimist. Pentru toti elevii, adica aproximativ 3.500.000 in acest an, cursurile vor incepe la 12 septembrie, chiar daca unii dintre acestia invata la unitatile scolare care au fost afectate de fenomenele meteorologice din acest an sau la una dintre cele 123 de scoli fara autorizatie de functionare. Asta fara sa mai punem la socoteala cladirile care au fost revendicate sau chiar castigate de fostii proprietari. Ministrul, in schimb, spune ca "decizia inceperii la 12 septembrie a anului scolar 2005-2006 a fost luata din cauza ca Romania are cel mai scurt an scolar din Europa". Prin inceperea anului scolar luni se castiga o saptamana de scoala. Miclea a adaugat ca durata mica a anului scolar in Romania ar putea constitui o problema la echivalarea diplomelor romanesti in tarile europene.

NEPREGATITE. Realitatea din unitatile romanesti este diferita si in nici un caz europeana. In acest moment, numai 84% din numarul scolilor din tara sunt pregatite pentru inceperea noului an de invatamant in conditii optime. In unele judete, efectuarea reparatiilor curente si a salubrizarii au fost incetinite de conditiile meteo nefavorabile, spun reprezentantii Ministerului Educatiei. Cat despre obtinerea autorizatiei sanitare de functionare, procente deficitare au judetele Suceava, Vrancea, Covasna, Buzau, Bihor.

CALAMITATE. In ceea ce priveste scolile care au fost afectate de inundatii, acestea se afla in curs de refacere. In unele dintre ele, cursurile se vor relua in conditii optime la 12 septembrie. La Vadu Rosca, in schimb, autoritatile nu au reusit sa termine scoala la timp, asa ca elevii vor parcurge in fiecare zi 4-5 kilometri pana in localitatea Vulturu, unde vor putea sa-si continue studiile. Pentru scolile calamitate, Ministerul Educatiei a alocat 105 miliarde de lei, dupa cum a precizat Mircea Miclea, adica intreaga suma solicitata de autoritatile din zona. Un alt oras demn de mentionat pe lista "minunilor" este Zimnicea, in care nici o scoala nu a primit autorizatie de functionare, din cauza ca in oras nu exista apa potabila curenta. Si pentru acestea ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a gasit o solutie. 4,6 milioane de dolari au fost alocati pentru solutionarea problemei apei potabile. Si se pare ca vor avea apa mai toate scolile, dar pana in 2009, adica la vreo doi ani dupa integrarea in Uniunea Europeana.

BUCURESTIUL. Nici in Capitala Romaniei situatia nu este mai roz. 10 la suta din unitatile scolare bucurestene sunt fie nepregatite din punct de vedere igienic pentru reluarea cursurilor, fie pe cale sa fie restituite fosti-lor proprietari, activitatea de peste vara a edililor de sector fiind etichetata drept "superficiala" de primarul general Adriean Videanu.

Daca 22 de unitati scolare nu intrunesc conditiile igienico-sanitare de functionare, alte 23 de scoli si gradinite ar putea fi desfiintate, imobilele in care acestea isi desfasoara activitatea fiind in proces de retrocedare.

Printre acestea se numara si Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", mai exact atelierele de lucru, unde studiaza cei circa 800 de elevi. Cladirea, veche de zeci de ani, care sta sa cada peste elevi si peste cele 26.000 de volume adunate cu truda in biblioteca, este revendicata de Bi-serica Romano-Catolica. Procesul a inceput de vreo sase ani si din aceasta cauza nu s-a mai realizat nici o reparatie majora. Trebuie sa pasesti in varful degetelor daca nu vrei sa ajungi mai jos. Din pod, printr-un vitraliu spart, se scurge acoperisul. "Ne carpim deocamdata", spune Aurel Bulacu, directorul unitatii. Si problema ar putea fi rezolvata foarte simplu, pentru ca scoala a intrat intr-un program de reabilitare si a primit bani de la Banca Mondiala. Mai exact, 50% din suma destinata, caci celelalte 50 de procente pe care trebuia sa le dea Guvernul nu au mai ajuns. Drept urmare, la noua locatie a scolii s-a realizat numai jumatate din cladire. "Ar fi nevoie de 30-32 de ateliere, in afara de ipsoserie, biblioteca, informatica", adauga directorul. Spatii care sunt vitale pentru elevii la un liceu de arta. Intr-o situatie asemanatoare se afla si Liceul de muzica "George Enescu", care nu a beneficiat niciodata de o reparatie din temelii. Terenul si cladirea de langa liceu, care se doreau un internat pentru elevii care vin din provincie, a fost castigat de fostul proprietar. "Se suprapun patru sau chiar cinci profesori la aceeasi clasa", spune Horia Sabin Dragoi, directorul liceului. Pentru a descongestiona spatiul pentru ore, directorul spune ca vor incerca sa supraetajeze cladirea actuala.

SCOALA FARA APA POTABILA, IN CAPITALA
DEJÀ-VU. In toamna anului trecut, elevii de la Scoala nr. 13 au inceput cursurile tot fara autorizatie de functionare
Aproape 5% din totalul scolilor din Bucuresti nu au primit autorizatie sanitara de functionare. Mai mult decat atat, doua scoli si doua gradinite nu au apa potabila si canalizare. In Capitala Romaniei, in Sectorul 1, situata, ce-i drept, la marginea orasului, Scoala nr. 13 cu clasele I-VIII este igienizata cu apa din fantana. Asta pentru ca, in curtea institutiei, cei care curata salile de clasa pe ultima suta de metri iau apa dintr-un put de la intrarea in scoala. Anul trecut, deschiderea de an scolar a fost facuta cu destul de mult fast, cu primarul si alte oficialitati, dar tot fara autorizatie. Acum, directoarea Margareta Dumitrache nu mai vrea sa dea declaratii presei. Cei aproximativ 300 de elevi vor veni luni la scoala si vor incepe orele, desi nimeni nu poate spune cand va avea scoala autorizatie de functionare.

Si nu este singurul caz. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti au anuntat ca din cele 486 de unitati din Bucuresti 22 nu indeplinesc conditiile corespunzatoare din cauza intarzierii finalizarii lucrarilor de igienizare si reparatii curente ale instalatiilor sanitare. In Sectorul 1 nu vor fi autorizate trei unitati, respectiv Scoala nr. 13 si doua gradinite, in Sectorul 2 sunt probleme la Scoala nr. 40 si Liceul "Mihail Sadoveanu", la nivelul Sectorului 5 nu vor fi autorizate opt unitati si in Sectorul 6 noua unitati nu corespund din punct de vedere al normelor sanitare.

SCHIMBARI


"Prin inceperea anului scolar luni, 12 septembrie, se castiga o saptamana. Daca prima zi de scoala ar fi fost joi, 15 septembrie, de fapt se pierdea toata saptamana, iar cei care pierdeau erau elevii, deoarece aceeasi materie se distribuia la mai putine zile"

PROMISIUNE


"Toti elevii vor incepe orele la 12 septembrie. Pentru scolile calamitate, Ministerul Educatiei a alocat suma de 105 miliarde de lei si 4,6 milioane de dolari pentru dotarea tuturor unitatilor de invatamant cu apa curenta"
Mircea Miclea, ministrul Educatiei

×