x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Cononov acuza Legea pescuitului

Delta Dunarii - Cononov acuza Legea pescuitului

de Alexandru Nastase    |    28 Dec 2005   •   00:00
Delta Dunarii - Cononov acuza Legea pescuitului

Guvernatorul Deltei Dunarii, Paul Cononov, critica in termeni duri Legea pescuitului, act normativ pe care in urma cu jumatate de an l-a sustinut frenetic.

Intr-un interviu acordat unui cotidian din Tulcea, Cononov califica Legea 113/2005 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura drept "stramba si redactata pe un colt de masa".

CONTROVERSE. In mai 2005, la o luna de la numirea in functie a lui Cononov, Parlamentul adopta Legea 113. Esenta acestei legi reiese din articolul 14, in care se mentioneaza ca "accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului in scop comercial se atribuie in mod direct pescarilor, persoane fizice si/sau juridice, organizatiilor de pescari din domeniul pescuitului comercial...". Cu alte cuvinte, oricine doreste sa pescuiasca in Delta primeste prin incredintare directa dreptul de a pescui si de a vinde pestele. Acest drept se primeste gratis, fara redeventa, fara alte taxe. Cononov s-a alaturat corului de aplaudaci ai legii, declarand in stanga si in dreapta ca, in sfarsit, ii poate introduce in activitatea de pescuit pe toti cei care doresc. In noiembrie, Cononov declara in presa din Tulcea ca, de la 1 ianuarie 2006, va acorda cote de pescuit, evident prin incredintare directa si gratis, celor care solicita acest lucru asa cum ii cere legea.

RAZGANDEANU. Dupa numai o luna insa, Cononov isi schimba cu 180 de grade atitudinea si declara textual intr-un nou interviu ca "Legea 113 este stramba si redactata pe un colt de masa". Guvernatorul recunoaste indirect, dupa sapte luni de la promulgarea legii, ca este o greseala cedarea resursei piscicole in curtea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura. In acest fel s-a incalcat flagrant o recomandare din 2000 a Consiliului Europei care prevedea ca, pe teritoriul Delta Dunarii, resursele piscicole trebuie administrate integrat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

×
Subiecte în articol: observator legea cononov