x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Despagubiri de sute de milioane de euro

Delta Dunarii - Despagubiri de sute de milioane de euro

de Alexandru Nastase    |    21 Noi 2005   •   00:00
Delta Dunarii - Despagubiri de sute de milioane de euro

Concesionarii au apelat la justitie pentru a impiedica Ministerul Mediului sa se amestece in contractele lor. Ei cer despagubiri de sute de milioane de euro.

Concesionarii din Delta Dunarii au apelat la justitie pentru a declara ilegala o incercare unilaterala a Ministerului Mediului de a modifica mai multe clauze din contractele de concesiune. Unele voci spun de despagubiri de sute de milioane de euro.

Actiunea in instanta a fost depusa dupa ce, recent, concesionarii au fost notificati despre faptul ca le vor fi modificate contractele de concesionare. Instiintarea a fost facuta printr-un document emis de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si contrasemnat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Concesionarilor le era adus la cunostinta ca nu vor mai avea obligatia de a face investitii si nici dreptul de a pazi zonele concesionate. In plus, cotele de captura pentru anul 2006 urmau sa fie date direct pescarilor. In schimb, pe domeniile unde activitatea de pescuit este concesionata urmau sa aiba drept de pescuit si alte persoane fizice si juridice, in special asociatii de pescari.

SEMNATURI. Concesionarii contesta in instanta legalitatea documentului emis de minister si contrasemnat de ARBDD, si asta pentru ca, sustin ei, este vorba de o incercare unilaterala de modificare a contractelor, lucru ilegal. Mai mult, notificarea nu poarta decat doua semnaturi: cea a secretarului MMGA si cea a sefului ARBDD, guvernatorul Paul Cononov, neregasindu-se nicaieri semnatura ministrului Sulfina Barbu sau a vreunui secretar de stat. In plus, actul nu a fost adoptat de Comitetul Executiv al Administratiei Rezervatiei. Unele surse sustin ca, dupa ce vor obtine in instanta anularea notificarii, concesionarii sunt hotarati sa mearga mai departe si sa ceara despagubiri pentru abuzul autoritatilor. Suma pe care ar putea-o cere este de cateva sute de milioane de euro.

O DISPUTA CONTINUA. Circul dintre concesionari si autoritati pare sa nu se mai incheie. Concesionarile in Delta Dunarii au fost realizate pe baza Legii 192/1998, data de actuala guvernare, PNL-PD. Legea a fost aplicata abia cinci ani mai tarziu, in 2003. S-au concesionat numai activitati (pescuit si recoltarea stufului), si nu suprafete sau luciu de apa. Conform contractelor, concesionarii au obligatia de a face investitii si paza si de a plati o redeventa anuala la bugetul de stat. De la inceput s-a vorbit insistent despre acte de coruptie in desfasurarea licitatiilor si in semnarea contractelor de concesionare. Drept urmare, de-a lungul urmatorilor doi ani (2004-2005), au existat nu mai putin de 15 controale de la toate nivelurile: Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Agriculturii, Curtea de Conturi, Garda Financiara, Parchetul National Anticoruptie etc. Multe dintre aceste controale s-au desfasurat dupa venirea la putere a Aliantei D.A. Controalele nu au scos la iveala nici macar o singura neregula. Vazand aceasta, in ultimul timp, autoritatile au incercat in mai multe randuri modificarea prin acte aditionale a contractelor de concesiune, cu intentia ca nu doar concesionarii (cei care platesc pentru pestele prins) sa pescuiasca. Pretextand o recomandare a responsabililor europeni, autoritatile incurajeaza pescarii din Delta sa se uneasca in asociatii de pescari.

×
Subiecte în articol: observator delta dunării